Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2014

Crush.

Imej
Hai hai semua orang, kita bersua kembali. 
Hari ni saya nak share satu benda. Eh bukan benda. Nak share satu perkara. Tentang crush. Crush adalah orang yang anda diam diam suka. Ini definisi saya, kalau definisi anda lain, ikut sukalah. Tapi konsep dia lebih kurang macam tu lah, kan? Correct me if I’m wrong. 
Crush, kalau di negara seberang, senang cakap negara separuh darah saya lah, Indonesia. Kami panggil crush itu ‘gebetan’. Yes, you people learn a new word today. 

1) Kenapa mereka panggil gebetan? 
Gebetan sebenarnya nama yang dah disingkatkan, yes kami (orang Indonesia) suka akronim. Nama pendek adalah G-B-Tan. Tapi sebab orang seberang sebut G as 'gay' (ok this sounds so wrong) and B as 'bay'. Maka terciptalah kata ‘gebetan'. 

2) Apa hidden meaning semua ni? Kenapa kena ada G dengan B? Kenapa bukan huruf lain? 
Sebab saya pun curious, saya buat research sikit. Dan ternyata oh ternyata, ada nama lagi panjang untuk G-B-Tan sebenarnya: GERAKAN BAWAH TANAH.

3) Masi…