Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2013

We Believe in Love, but in a Different View.

I was actually lying down on my bed, not knowing what to do, besides thinking about love, love, and love – not implying that I am in a relationship or things like that. I just feel the urge to write something, in which most of you could probably relate.
I noticed, living here on the other side of the world ( not really far, to be exact, it’s just an immigration tap away like duhh ) people do not really think about love / marriage as much as when I was back in Malaysia. Let’s just call this people as workaholic / career-minded people. And this ‘mindset’ changed me, it gave me a whole new perspective, I must say.
Some might say it’s a matter of conservative or provocative thinking, but honestly it’s beyond that. First of all, let me start off by putting this disclaimer – I am not promoting which country has the best mentality, and this is just a personal point of view. Plus, I am not stereotyping / overgeneralizing every one of you because I know not all people behave the same way. I …

Buku Baru : Koskenkorva

Imej
Terfaktab Media ingin mengumumkan buku kelapan terbaru mereka iaitu Koskenkorva. Buku ini merupakan antologi cerita pendek dan puisi dari kumpulan penulisan Meteor Rasa yang dianggotai oleh Amal Hamsan (Heroin dan Seyogia), Ashraf Sahdan, Syed Hafeez (Korban Cinta Remaja), Pyol Muhammad dan Acap Rahman.

Meteor Rasa adalah sebuah kumpulan penulisan yang bertapak di blog meteorasa.blogspot.com sejak April 2010 dengan menampilkan penulisan ringkas berkonsepkan 'naluri-jiwa-rasa yang berkait dengan sesuatu peristiwa atau fenomena.

Dari zine kepada buku, mereka telah mengeluarkan tiga buah zine iaitu Koskenkorva #1, Koskenkorva #2 dan Koskenkorva #3. Adalah amat sukar untuk mencari ketiga-tiga koleksi zine mereka ini kerana cetakan yang terhad.

Oleh itu, pihak Terfaktab Media telah mengumpul dan membukukan penulisan terbaik dari Koskenkorva serta melakukan penambahan penulisan baru dari penulis Koskenkorva. Ini bertujuan untuk memelihara cetusan idea penulisan yang bagus agar tidak dit…

Jualan Penghabisan Stok

Seperti yang dijanjikan. Sempena dah Ramadhan. Maka pihak kami berbesar hati membuat jualan penghabisan stok dengan menawarkan potongan harga dari 10% hingga 30%.

Layari www.terfaktab.com untuk membeli buku-buku yang nak di habiskan stock tersebut.

Lincah!

Sesiapa Yang Kakak, Abang, Mak, Ayah, Adik, Sepupu Sepapat dan Sedara Mara Kepada Gadis Ini Sila Lempang Gadis Ini Kasi Sedar Sikit Sebab Aku Nak Muntah Hijau Seminggu. Yeaaaaa!

Kisah Sang Matahari dan Pohon Hutan.

Imej
Selamat malam pacar orang dan tukang tukang selingkuh. Eh, salah ni. Maksut saya, selamat malam para pejuang yang masih bertahan memperjuang cinta. Gagah sekali kalian :’) Tanggal sudah menginjak ke bulan Juli yang menjadi pertanda kalau sudah lebih dari separuh bagian tahun 2013 yang tlah kalian lewatkan. 
Saya kurang tau apakah kalian pernah denger analogi matahari dan pohon. Kalau ada yang udah tau, yo wes. Minggir sana main jauh jauh. Kalau ada yang belum tau, saya bakal berbagi cerita ini sama kalian. 
Jadi kemaren, saya dan teman teman saya kebetulan lagi duduk dan bercerita tentang tingkat kecepatan seorang manusia untuk bisa jatuh cinta. Yang nama manusia pasti banyak perbedaan dong, iyakan? Ada orang yang bisa jatuh cinta dengan satu potong ayat. Dan ada orang yang bahkan udah diracuni beratus ratus ayat pun, dia belum tentu bisa untuk jatuh cinta, istilahnya ini - play hard to get. Kategori manapun anda, tenang dulu. 
Seperti kata pepatah, orang tamak selalu rugi. Jadi jang…

Mungkin Dan Masih Bertahan?

Kadang-kadang Kenapa entah kau tak faham Kenapa kau suka buat perbandingan Pernah tak kau terfikir untuk pergi jauh sedikit? Mungkin kau rasa dia menjengkelkan. Mungkin kau rasa dia menyusahkan. Mungkin kau rasa dia berperangai kebudak-budakan. Tapi cuba kau pikir jauh sedikit. Kau tahu dia suka masak engkau punya makanan kegemaran. Kau tahu dia akan ambil baju kerja kau dan gosokkan. Kau tahu dia akan tolong kau dalam kesusahan. Kau tahu dia akan maafkan kau biar mana pun besar kesalahan.
Jadi kenapa kau tak pernah terpikir jauh sedikit untuk masih lagi terus bertahan?
Reeney Zulkifli @ ER #ProjekBukuSinis123

Dilema gadis cantik.

Imej
Suatu tengahari di pantri pekerja. Rakan sepejabat berhimpun semeja dengan hidangan masing-masing. Ada nasi lemak, ada mihun bungkus, ada pula hanya hirup mi maggi sebab kekeringan duit (baru awal bulan kering duit? dasar boros!). Tetapi biarpun sibuk dengan pinggan masing-masing, kami membisu, membiarkan hanya suara seorang gadis langsing tinggi lampai bermuka putih--Mal--yang bercakap. "...And then, si lelaki tu mesej I banyak-banyak kali, lepastu I buat tak layan, lepastu dia bagi mesej yu-tak-sudi-tak-apalah. Ewww poyo sangat! Tak hingin kot kat dia. Lepastu ni ha lagi seekor ni. Bini dia dah tahu dah pun. Dah nampak dah I. Tu belum lagi pasal Datuk yang asyik kacau I ni. Nabi baiklah ex I yang kacau I sepanjang minggu lepas dah back down. I ni kalau sekali cakap taknak memang taknak dah kat dia. Degil meroyan jugak nak kat I. Hmmmm." Min geleng kepala mendengar celoteh Mal. Sambil menghirup mi karinya beliau cuma komen;
"Untunglah orang cantik."
*************…