Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2012

Love.

Imej
Let us talk about love.  Love is like a rose with thorns (whatever colour the rose is).  It is beautiful yet it can hurt.  Love hurts, love also heals.  To love is to give commitment.  To love is to build trust. To love is to sacrifice. To love is to be responsible. To love is to be dependable. To love is to be flexible. To love is to be respectable.
Love means sharing, love means caring. Love is accepting, love is understanding. Love is when you pay attention to the smallest of things. Love is when you care for everything. Love is when you (force to) like what she/he likes. Love is when you'll be there when she/he needs you. Love is when you offer your shoulder to cry on to. Love is when you lend you ears to listen to her/his issues.
Love is when you're my doctor when I'm sick. Love is when you're my BFF whenever I need.
Love is when you're the one I'd hope to die with. Love is when I'm the one you'd hope to die with.






Belon

Imej
Berikut ialah kiriman dari Khairul Ismat (Khairul.Ismat.Zakaria@akersolutions.com) yang menceritakan analogi yang menarik tentang kehidupan dan cinta. Deep orang cakap. Enjoy!


Life is not always be the same. It’s like a balloon that u blow.

There’s one competition. Where’s a person need to blow his balloon and release it. The first balloon that reach the end line. He’s the winner. A lot of man participate in that competition. When the game started. Everybody blow their balloon and release it.

Ada belon yang ditiup kemudian dilepaskan. Ada yang berpusing-pusing ke udara kemudian jatuh semula di hadapan tuan-nya. Ada yang terus terbang ke depan dan tuan belon itu juga ke depan untuk sampai ke garisan penamat, tetapi belon nye heading to left side of him. Ada yang pada awal nya using a Red ballon.

At the end the person who using the Red balloon ambil balloon Biru yang dah terjatuh berhampiran dengan garisan penamat. (main sebat je belon orang lain, nak menang punya pasal). Ada orang yan…

Perca-Terabur

Berikut ialah kiriman dari Adi (bknmlkt@gmail.com). Sebuah artikel yang sangat 'kena' dengan konsep idealisma Terfaktab. Menarik menarik. 
Mohon bertenang dan senyum baca ini karangan, wahai zombi cinta sekalian. Babi kan bercinta ni? Dulu, kalau masa single mingle lagi, rilek je hati yang nak kena jaga cuma hati sendiri. Atau kalau kau ni manusia sosialit, beberapa hati yang lain. Itupun, kalau ikut satah pandangan aku, cuma beberapa kerat je yang layak dijaga. Yang jumlahnya boleh dibilang dengan jari sebelah tangan saja. Yang lain? Boleh cari leprechaun dan pergi meninggal.
Itupun, di dalam mod single mingle ni, banyak kali jugaklah hati koyak, rabak dan berdarah sebab kena rodok dengan manusia lain. Yang tahap celakanya memang sudah sampai neraka jahannam. Tapi yang bagusnya, sebab kena rodok tu adalah sebab eksternal, takde kaitan dengan hal-hal internal pun. Jadi, kesannya tak berapa nak deep, bak kata indie boys and girls.
Misalannya, Team Member tugasan yang kerjany…

Second Choice

Imej
Berikut ialah kiriman dari Iffa Zalila (lady_effazalila@yahoo.com). Ni orang cakap menulis itu terapi. Kena dengan jiwa perempuan kan? Hayati.


Seriously aku tak pandai menulis sangat. Bolehlah kalau nak tulis suka-suka, fen-feeling sengsorang sebab aku jenis tak suka sangat cerita direct dengan orang apa yang aku tengah rasa. Aku lagi suka express kan feeling aku melalui tulisan. Bila aku menulis aku rasa macam aku tengah bercerita dengan orang secara ikhlas lagi telus. Puii. Ayat gebang. Serius aku cakap. Menulis bagi aku lagi baik dari cerita face to face. Kang kalau face to face aku tak sempat habis cakap orang dah potong line. Menyampah aku. Sebab itu orang sekeliling banyak tahu kisah aku pun dari blog aku. Almaklum, aku pernah jugaklah bercita-cita nak jadi penulis. Tapi haram tersasar entah ke mana. Mengutuk aku. Mengutuk. Mentang korang terror menulis nak kutuk aku lah tu. Kang kaki makan dia.

Merujuk kepada identiti Terfaktab, article mesti related dengan cinta. Ye, selaras d…

Ganja Love

Imej
Berikut ialah kiriman entri dari Shahira Nabila (shutup_she@yahoo.com). Terdapat sesuatu yang menarik dalam entri ini hingga buat kami tersenyum. Layan!




Rindu terbang ke bulan setiap hari, setiap malam dengan awak. Rindu terbang ke bulan, kita fikir jauh, bawak balik idea, dapat markah tinggi untuk semua kerja kreatif. 
Rindu kita masak sama-sama, makan bertambah sebab lapar yang amat. Ingat dulu setiap hari makan sedap? Rindu kita duduk berdua, saya dengan ukulele, awak kadang-kadang main ukulele jugak, kadang-kadang main gitar. Pastu kita nyanyi sampai penat. Kita rasa kita macam cool gila bila dapat main lagu sampai habis, siap rap laju-laju. Rindu tak? Rindu bila kita dah terbang jauh, kita tengok cerita-cerita kelakar. Fail compilations dekat youtube tu kita dah khatam dah. Sambil tengok, sambil mengunyah.
Bila dah penat, saya tidur bau ketiak awak sampai esok pagi.
Bangun pagi, awak senyum. Saya buat kopi. Kita pergi kelas, dapat markah tinggi. Balik nanti ke bulan lagi. Ada or…

Lagu Cinta Hari Ini

Imej
Cinta zaman sekolah jika difikir-fikir semula, sangat seronok dan ada warnanya. Walau sudah dewasa sekalipun, jadi terlalu seriuuuus pun tak boleh juga sebenarnya. Mahukan hubungan yang matang serius atau hubungan matang tapi ada warnanya?

I choose love with color. Not black and white like others.

"Yes no yes no, itu tak boleh, ini tak boleh. Jangan pergi sana, jangan pergi sini. Keluar dengan kawan ke tempat ini boleh pula, keluar dengan I tak boleh? Kalau nak keluar, kena ada I. U tak boleh keluar dengan kawan kalau takde I."

Seriously, kejadah apa seyhh? Hitam putih gila hubungan macam tu. (weh, dah nak 2013 wey)

Inb4, "Hidup ini tak bererti, jika tiada cinta dihati"

Kau single? HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHHAHAHHAHAHHAHA!








p/s : Cakap ke diri sendiri nampak yang part single tu?

The Terfaktab Arrivals

Imej

Permasalah Cinta?

Permasalahan Cinta.

Kadang-kadang aku tertanya. Itu babi apa? Termenung tepi tangga, bucu katil, luar jendela. Makan tak lalu, mandi tak basah. Rabak tak sudah. Ditinggalkan, meninggalkan itu perkara lumrah. Sama ada kau yang akan blah, ataupun dia yang akan pergi. Tak kesah lah kalau kau dah berkahwin, untung sangat lah kau mati sekali dengan pasangan. Tapi sebenarnya, salah satu akan pergi dulu.

Tapi aku meninjau sekeliling, pandang kiri kanan. Orang putus cinta pun boleh terjun bangunan. Aku tak tau nak kata bangang ke meroyan. Bila tanya balik baru 3 bulan berkenalan. Kau nak aku terajang kau dari belakang? Kena tinggal macam kau dah mengandung 5 bulan, macam kau ada kongsi anak sampai 8. Orang lain masalah cinta dan perhubungan lagi besar beban. Tak ada pun nak pisang 24 jam.

Bila kau rasa kau patut sedih selama 5, 6 bulan, aku rasa akau kena pikir balik tentang diri kau. Adil atau tidak kau biar benda tu pengaruhi diri kau, emosi kau, mak cakap pun kau nak melawan, dengan kawan…