Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2012

Artikel Pagi

"Nak bercinta, tak perlu rujuk Terfaktab. Waste of time. Just go with the flow. Ada jodoh, ada lah. Takda jodoh, jangan jadi bodoh."
Aku sering nampak quote ini di retweet ramai orang kat Twitter. Ia hanya mampu buat aku tersenyum. Tapi bukan semudah senyuman setuju atau senyuman tak setuju. Senyuman yang ada ialah; 'Yarabbi ada jugak orang macam ni?'
 Ok. Itu senyuman kurang setuju. Mengaku sajalah Aqram.
Sebenarnya aku tak nak bercakap pasal 'bercinta tak perlu rujuk terfaktab'. Ya, dalam mempelajari kehidupan terutamanya hal cinta, tak semestinya kamu semua kena rujuk Terfaktab sahaja. Tapi tidaklah sampai tak perlu rujuk langsung. Setiap orang ada idea dan pandangan tersendiri. Seperti aku, kadangkala aku rujuk pandangan dan nasihat skuad Terfaktab. Kadangkala, rujuk novel dan lirik cinta. Kadangkala rujuk Utusan Malaysia (eh, serius tahu?). Mungkin juga tak salah aku rujuk blog-blog lain sebagai jalan menerima pandangan orang lain. Aku cuma tak rujuk blo…

Moving-on.

Imej
This is a motivational entry. Not an angel or a perfect man tryna give sweet things for you to be floating on air. In order to motivate, we had to be in it, to have faced it. It's like been there, done that.

  Moving-on phase comes after fucked up phase. You have to be fucked up to be ready to move on. We all agree, moving-on isn't easy. Hey, you don't deserve the one life Allah has granted just to weep forever. Get up and seek happiness. Life is worth more than weeping all your sadness. Yes, it's easier said than done. Well, being negative will just give you none.

  Moving-on doesn't really mean you're getting a new one. Yes, it might work or it might just worsen. You might just fail again. Three easier-said-than-done steps of moving-on are, forget, walk on and open a new path of life. You have to remember, people can always support and teach you how to move on, but you have to help yourself first. Trust yourself that you can do it. Redha, other than staying c…

Iman dan Ikhlas.

Imej
Nah, topik hari ini adalah tentang paksa. Rasa yang dipaksa. Force and feelings. Ini biasanya datang setelah putus. Yang lagi iman (baca: ingat mantan), dan akan berusaha dengan cara apapun untuk memaksakan diri melupakan sang mantan. Banyak yang mikir kalau dengan cara memaksa hati untuk melupakan masa lalu itu adalah pembuka hati untuk bisa move on, dan berapa orang yang sukses lewat cara seperti ini ? Mungkin ada, tapi ga banyak.
Kalau buat saya, tips untuk bisa move on itu adalah ikhlas. 


Maaf - untuk segala salah yang pernah datang dari diri dia dan maaf untuk diri sendiri, jika anda ngerasa yang salah itu adalah dari diri anda. This is the simple part.
Lupa – kalau ga bisa lupain dia, setidaknya melupakan memori yang pernah ada di antara kalian. Yang ini perlu waktu dan perlu kekuatan luar biasa. Tenang saja, saya tau this is the tough one.
Saya tau akan ada banyak yang akan bilang:
“Huh. Yaa sok tau lo, ngomong doang emang gampang!” (arti: Huh, kau cakap memang la senang. Kalau dah k…

Kalau Sudah Suka.

Imej
Kalau sudah suka. Apa lagi mahu tunggu lama?
Kalau sudah suka. Kenapa mahu tunggu sampai hilang haba?
Kalau sudah suka. Kenapa mahu tunggu hingga hilang rasa?
Kalau sudah suka. Kenapa tidak diluahkan rasa cinta?
Kalau sudah suka. Kenapa mahu disembunyikan jiwa?
Luahkan sahaja. Mana tahu ia adalah titian bahagia.

When someone rejects you, don't be sad. Because now they can keep their bag of rocks, while someone else has a beautiful diamond.
Selamat tinggal sumpahan. Itu hanya mitos kumpulan.

Crush.

Imej
Crush. Everyone has one (or many). It is normal between you and me. Mainstream crush is having crush on celebrities. While exclusive crush is liking someone whom you place a (slight) hope of getting her/him.

  Well, how do you know you're having a crush ? It comes unnoticed, at the beginning. You simply like the person, either in real or virtual world. You could like him/her for the good look he/she has or you could crush on that person's writing, the way he/she talks, his/her wealth, or the way he/she laughs. Yes, sometimes, people crush on people for weird or absurd reasons like his/her signature, or his/her 'hot' body etcetera-etcetera.

  However, the expression of excitement is different between men and women. Usually, men do not (really) show or make it evident when they have a crush on any woman. They probably just share with some close male friends. For some, they just have the balls to approach their crush. That's what men (usually) do. Women treat their cr…

Perihal Kahwin Muda dan Sirkulasi Pergaulan.

Imej
Tahukah anda akan kewujudan video ini? Video montaj majlis perkahwinan seorang Teruna dan Dara dari Rompin, Pahang. Makanan yang disediakan katering yang sungguh menggiurkan, penuh dengan hiasan. Bentara-bentara juga semuanya punya t-shirt hitam yang serupa, bercorak bunga-bungaan ditatahkan nama kedua mempelai. DJ yang menghiburkan tetamu juga tidak terkecuali dari mengisi majlis kenduri yang diadakan. Berapa agak-agak bajet yang perlu dikeluarkan? Adakah ia dijalankan dengan kutipan dana qariah ataupun hasil kumpulan duit keluarga masing-masing? Ataupun ia direalisasikan dengan hasil durian runtuh diberi Perdana Menteri Malaysia? Namun, isu yang aku hendak sampaikan di sini bukanlah isu wang atau politik atau kemampuan mereka dan kita.
Isu yang aku hendak sampaikan di sini adalah isu Kahwin Muda dan Sirkulasi Pergaulan.
Kahwin muda, atau nikah muda seperti disebut #hijabster, adalah satu perkara yang dibincangkan ketika ini. Termasuk aku. Termasuk kau, mungkin.(?) Ada perkahwinan muda…

Nak jumpa mak saya?

Sepanjang gua berkasih sayang atau melalui sesi percintaan, gua tidak begitu cepat memperkenalkan makwe gua pada keluarga. Motifnya, tidak mahu memberikan harapan dan tidak mahu juga menyimpan harapan. Dalam hati gua tanamkan, andai kata hubungan itu benar benar serius seperti lagi dua tiga minggu nak pergi beli cincin tunang barulah gua kenalkan makwe gua pada mak.
Gua risau kalau hari ini gua kenalkan pada keluarga tetiba esok putus cinta apa gua nak jawab pada mak. Nak jawab "takde jodoh" mungkin logik kalau sekali dua tapi kalau berulang kali gua kasi alasan yang sama dah tentu mak akan ingat gua mempermainkan jodoh.
Raya tahun lepas gua bawak seorang kenalan berjumpa dengan mak. Tujuannya ialah kerana makwe itu ingin datang beraya. Makwe yang juga seorang doktor ini telah lama gua berkawan dengannya. Namun orang tua kadang kadang mudah menyimpan harapan, gua tak salahkan sesiapa. Hati mak manalah yang tak teringin bermenantukan seorang doktor berwajah manis, bertudung rap…

Perutusan Ramadhan Tahun Ini

Asalamualaikum w.b.t
Ramadhan yang dinanti-nantikan telah sampai dengan berkoyan-koyan makwe menukar profile picture ke gambar bertudung mahupun berbaju kurung. Mungkin juga baju raya tahun lepas. Juga tak dilupakan ramai pakwe menukar gambar profile picture ke gambar tahiyat akhir, takbiratul ihram, gambar berdoa lepas solat juga tak lupa gambar pakai songkok dan kopiah.
Alhamdulillah. Perkembangan yang serba Islamik dalam bulan mulia ini amat dialu-alukan agar kita semua sentiasa beringat untuk berbuat baik pada Ramadhan kali ini.
Kami di kumpulan Terfaktab Holdings dan anak-anak syarikat ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua yang boleh berpuasa dan ingin berpuasa (mana tahu ada orang bukan Islam yang nak try belajar berpuasa). Semoga dengan puasa ini boleh mencegah dari kita melakukan perkara-perkara tidak baik. Baik dari segi realiti mahupun maya.
Syukur ke hadrat ilahi kerana kita diberi peluang sekali lagi untuk berpuasa. Buat mereka yang berpasangan sama ada berkahwin ata…

Lelaki Exsistensial, #2

Imej
Hai, selamat pagi.  Ya, entri ni bukan dibuat oleh Nami, dia baru sahaja meninggalkan skuad Terfaktab minggu lepas. Tapi sengaja nak ambil istilah tersebut, atas sebab isu yang sama akan diutarakan pada pagi ini.
Kita mulakan cerita, dengan kawan bernama Wawa, rakan sekolej dulu. Wawa ni cukup lawa dan peramah. Mata sepet-sepet ala Elena Reeney tapi tak garang, tough chick ala-ala Maria Natasha, sporty girl dan aktif ala-ala Lord Zara juga cuma sayangnya dia katik macam The Bent Pencil. Kehkehkeh.
Maka adalah seorang lelaki bernama Farid minat ke dia. Farid ni rakan sekolej jugak la dulu. Hensem bolehlah hensem; mata bundar macam Disney, tinggi-tinggi macam Brader Leplep, putih-putih  macam The Other Khairul gitu. Dan orangnya memang peramah dan cepat mesra lah. Kali pertama jumpa Wawa terus terpikat, apatah lagi selalu pula jumpa dalam group latihan yang sama. Berusaha benar dia takel-mentakel degan semua skill dalam buku—call, mesej, belanja makan, kasi ayat jiwang, semualah. Namun Fari…

Solitud Si Carik Rupa

Kau adalah antara orang yang bangun paginya sentiasa melihat cermin kerana kurang yakin dengan wajah diri. Sejak kau mengenali apa itu mimpi basah dan datang bulan, seringkali, kau ke mana-mana, menghias badan dengan pakaian cantik-cantik dan mewah-mewah, tidak dipandang oleh mana-mana yang berlainan jantina. Walaupun kau berpakaian indah-indah ketika hari ulangtahun kelahiran, kenduri kahwin dan hari perayaan, langsung tiada mata yang memandang. Kau fikir, apa yang salahnya pada wajah kau. Hanya sedikit berlainan dari orang lain. Hidung pesek tidak terletak di tempat yang betul, gigi tidak sama rata antara baris, mata bulat besar sebelah, telinga capang dengan cuping besar, pipi dahi hidung dagu berjerawat jeragat, kepala berkelemumur yang tidak terkawal adalah antara sifat-sifat pada diri kau. Itu baru sifat yang berada di kepala, belum lagi sifat di bawah kepala. Entah apa lagi kecacatan yang dimiliki kau, segalanya menjadi rahsia milik kau buat selamanya. Malu jika diketahui orang …

Racun Diam

Saya sudah beberapa kali minum racun ini dan mati tanpa simpati sesiapa. Percayalah, diam sebenarnya racun penuh berbisa.
Jangan pernah anggap orang lain tahu perasaan kamu. Walau sepedih mana kamu fikir rasa yang bakal menimpa saat mulut dibuka, barahnya lebih subur andai kamu pendam segala mahu dan cuma akur.
Find a way to tell him/her whatever you feel. Especially when you start to feel that he/she is the one. Kalau bukan dengan bertentang mata, barangkali dengan susun kata dalam warkah tanpa suara. Atau zaman kini, di belakang tabir dunia maya.
Persetankan berani dan gentleman. Chivalry is not dead just because you confessed your feeling via Facebook post, Twitter direct message, or a blog post. Kelelakian kamu, baik yang di dalam seluar mahu pun di hati tidak akan tercalar walau sedikit. Ini kalau kamu memang jenis yang semerta bisu saat berhadapan gadis idaman.
Hah, entri ini pun saya tulis sambil menghadap cermin. Entah sampai bila saya mahu berselindung di sebalik smiley dan "…

Usia Pasangan Muda : Itu Bukan Isu Kan?

Imej
Salam sejahtera.
Orang kata, kita memerlukan orang paling rapat dengan kita untuk buka mata tentang sesuatu yang bisa membuatkan kita tahu apa yang mahu dibuat dalam hidup ini (dan kematian bukanlah satu pilihan - itu cerita lain). Apabila benda sedemikian terjadi dalam hidup kita, kita mungkin akan tersentak dengan kenyataan bahawa impian yang kita bina selama ini mungkin hanya omongan kosong (dan kalaulah manusia-manusia sekarang ini tidak perlu melagukan si Najwa Kosong Kosong Kosong setiap kali sebut perkataan kosong). Mimpi yang tidak akan terjadi.
Kita kongsi satu kisah manusia yang rapat dengan aku. Dia mempunyai kekasih (lelaki) yang muda 6 tahun daripada dia. Dia sendiri berusia 26 tahun, jadi dalam erti kata lain, lelaki itu berusia 20 tahun. Dia sudah memulakan kerjaya dan lelaki itu - seperti anak-anak yang sebaya dengannya, dia masih di universiti tempatan - melanjutkan ijazah pertama. Perempuan dan lelaki itu merancang untuk mengadakan majlis pernikahan pada hujung tah…

Perempuan Memang Naif atau Jantan Memang Desperado?

Hai readers!!

Wahh. lama betul rasanya aku tak menulis. Last entry aku adalah 5 bulan lepas. Rasanya ramai dah tahu yang aku tak fokus kepada penulisan lagi sebab lebih kepada pengurusan Terfaktab bersama big boss. Aku bagi laluan kepada penulis baru untuk memeriahkan blog ini. Tapi ini tak boleh jadi! Aku gian jugak nak menulis bagi membakar hati dan perasaan korang semua. Asyik nak hidang kisah cinta dapat awek hot dan menang loteri lalu happily ever after pun tak boleh jadi jugak. Oppss! Sesekali korang kena balik ke alam realiti tahu?

Mari kita kembali kepada tajuk utama. Kesedaran terhadap dunia penulisan yang hipster telah berubah kepada mainstream sejak akhir-akhir ini. Sebut sahaja nama seperti Nami (contoh) dan sebagainya terus dah rasa kehangatan buku-buku dan penulisan beliau. Ada beberapa lagi nama yang aku tahu tapi aku tak tahu sangat pun sebenarnya. NizamBakeri tu pun aku baru tahu lepas big boss rekrut.

Jadi, apabila dunia online kita ni kecik sahaja, ada sesetengah or…

Kata Satu.

Laman taman pagi itu terisi dengan ramai umat melakukan aktiviti bercucuk tanam. Dengarnya seperti ramai, tetapi yang hadir pada pagi itu hanya lima orang. Yang lain-lain, entah ke mana-mana. Masih membuta, melakukan aktiviti lain seperti membaca, beribadah dan memasak sarapan. Di laman taman itu, seorang gadis awal dewasa mengesat air matanya yang mengalir deras tidak berhenti. Aktiviti menggembur tanah dan mencarik-keluar rumput di sebuah pasu bunga tertanamnya pohon Cili terbantut. Kura tangannya lebih sibuk mengesat air mata berjatuhan di pipi dari menggembur tanah. Seorang wanita empat puluhan umurnya datang mendekati gadis yang menangis tadi. Wanita itu menepuk-nepuk bahu gadis yang lebih muda darinya sebaik meletakkan serampang tangan di dalam pasu bunga pohon Cili. “Yang sudah tu sudahlah, jangan dibawa kenangan yang lama,” tegur Cik Da. Nama mesra, nama panggilan wanita itu di situ. Nama asalnya Hasmidar, tetapi lebih selesa dipanggil Cik Da. Langsung seperti usianya belasan t…