Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2011

Makwe sejak lahir

Baru-baru ni ada makwe yang bertanya pada gua samada gua ni anak mak atau tak. Tambahnya lagi leceh kalau bercinta dengan anak mak. Gua tersengih sambil cakap,"Dah kompem-kompem la saya anak mak,Mak saya adalah makwe saya sejak lahir kot dan makwe saya ni tak pernah kecewakan saya walau sekali pun".
Ramai makwe yang beranggapan anak mak ni pesen manja,tak boleh berdikari,sikit-sikit lebihkan mak. Gua tak sangkal statement ni,memang ada yang sesetengahnya macam tu. Pada pendapat gua memang patut kot manja atau melebihkan orang yang melahirkan kita. Ada sesetengah makwe nak lelaki yang lebih pentingkan dia dari mak dan gua cuma boleh cakap makwe pesen macam ni boleh pergi meninggal.
Akan ada sesetengah situasi yang kita akan jadi segan nak kabor "i love u" pada makwe,tengah melepak dengan kawan-kawan misalnya. Nak-nak pulak kawan-kawan kita tu jenis puaka yang kompem-kompem akan gelakkan kita. Tapi kita takkan pernah rasa segan nak cakap i love u pada mak dalam situasi…

Kitab Terfaktab dan Awek Chuck Taylor di Helowin Datang Lagi

Imej
Jangan lupa ya kawan-kawan. Esok, bertarikh 31 Oktober bertempat di Restoran Rasta Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, adalah hari berbahagia buat anda kerana anda semua boleh mendapatkan Kitab Terfaktab dan Awek Chuck Taylor di event Helowin Datang Lagi : Pelancaran 8 Judul oleh 7 Penerbit.
Ya, walaupun Kitab Terfaktab telah dilancarkan pada 1 Oktober lepas. Pada event kali ini, ia lebih kepada pelancaran untuk cetakan kedua Kitab Terfaktab (hamboihh). Seperti yang anda maklum, cetakan pertama telah habis di jual. Kerana Kitab Terfaktab telah mendapat sambutan dan permintaan yang menggalakkan , maka kami dan pihak penerbit bersepakat menerbitkan cetakan kedua.
Ala senang cerita. Tumpang kaki apa salahnya ye dak? Buat roadshow sekali. Banyak cerita pula nak terang panjang-panjang.
Ok. Event kali ini bukan setakat Kitab Terfaktab dan Awek Chuck Taylor saja. Malah juga ada buku-buku lain yang maha power dan sensasi. Berikut ialah senarai buku-buku dan pihak penerbit yang terlibat.
8 judul ya…

Single Bukan Singlet.

Assalamualaikum...
Korang penah tak lalui saat kau tahu kau suka kat seseorang ni tapi memikirkan macam terlampau cepat nak jatuhkan perasaan korang pada dia adalah perasaan suka, maka korang pendamkan saje sampai jadi pekasam, sampai dia dikebas orang, sampai korang berputih mata. Penah tak rase? Eh tak tak. Aku tak penah rase pon, saje tanya. Hukhuk.
Biasanya perasaan yang kita rase ni ada banyak sebab. Ni yang aku nak share sikit ni antara sebab-sebab yang ada. CekiDAUD (bukan anak Musalmah atau Kassim). Huuu.
#1 Tak setaraf
Keadaan tak setaraf ni sbnanye banyak cabang. Tak setaraf dari segi pelajaran ke, rupa ke, harta ke, agama ke, adik beradik ke, erk jadahnye nak setaraf dari segi adik beradik kan. Tapi kalau part yang tak setaraf ni, kita mesti akan macam "Alaaa... Dia hensem, mane mungkin dia nak pandang kita yang muka tak siap ni...", tak pon, "Pehhh, anak orang kaya beb! Kereta mata belalang siap ada kening tu. Takkanlah dia nak pandang insan marhaen macam aku...…

#1 Musalmah dan Kasim

Imej
[gambar sekadar hiasan]
Musalmah, gadis yang baru sahaja melepasi fasa rabak dalam hidupnya. Hampir hampir jahanam juga lah. Namun berbekalkan semangat yang kuat, Musalmah berjaya melepasi fasa rabak itu tanpa menjahanamkan hidup nya sendiri walaupun sebelum ini dia merasa seolah olah hilang harapan untuk hidup.

Petang itu Musalmah bersiar siar dengan Kasim di sebuah taman. Sejak akhir akhir ini Kasim selalu menemani Musalmah. Musalmah senang sekali berbicara dengan Kasim. Kasim ini, hobinya mengambil gambar. Musalmah pula gemar bila gambarnya di ambil. Petang itu, ini lah aktiviti mereka.

Musalmah duduk di tengah padang.

"Pakcik, ambik gambar makcik duduk tengah padang boleh?"

"Boleh. Pergi duduk. Posing lah macam mana pun"

Lalu Musamah duduk bersila di tengah padang yang luas hijau. Selesai dua tiga petikan, Kasim join Musalmah duduk di tengah padang.

"Err.. Makcik.. pakcik ada benda nak kasi tahu makcik"

"Apa dia?" tanya Musalmah seraya itu m…

TROLL: Sound Sikit Pasal Cinta

Imej
Sekian lama gua nak petik cerita pasal benda ni. Tapi, gua asyik sekat diri gua nak cerita, mengenangkan kontroversi yang mungkin berlaku. Haih, dia punya feel simpan benda ni macam nak berak tapi tahan sampai majlis tamat. Lu pernah rasa? Gua pernah rasa. Balik dari majlis, lepas hajat. Dia punya lega ya amat. Jadi, ini kali. Gua tak nak simpan, gua nak lepas apa yang gua dah simpan sejak gua menubuhkan Terfaktab.
Sejak menjak ini dah ada dah gua dengar banyak suara-suara memperlekehkan Terfaktab. Ok, tak lah memperlekehkan. Just kritik dengan cara 'baling batu, sembunyi tangan'. Kritik nya macam biasalah, yang gua dah agak. Dari segi Islamik punya jenis. Macamlah korang tak faham-faham kan? Sekarang kan zaman orang nak kongsi ilmu agama kerana merasa perkembangan sosial negara kita terlalu teruk. Ya, teruk. Gua akui. Memang teruk. Dengan kes buang anak lah, cerai lah, main lah, romen dalam taman lah, dalam kereta lah, panggung wayang lah, tak pakai kondom lah, dah berbini ber…

Awak Belajar Tentang Dia Setiap Hari

Imej
Selamat datang kasih sayang. Selamat datang segala dugaan. Selamat datang pahit manis kehidupan. Selamat datang kebahagiaan perasaan. Selamat datang kegembiraan. Selamat pulang kedukaan.

Awak. Setiap hari adalah proses pembelajaran. Pembelajaran yang menyeronokkan. 
Setiap apa yang dilalui ibarat kelas Sosiologi - belajar mengenai manusia dengan lebih mendalam dengan memahami tabiat, perbuatan, naluri dan sebagainya. Apa yang dihadapi setiap hari adalah perkara baru yang membawa kepada perkongsian yang menggembirakan setelah melalui kepayahan yang panjang.
Awak. Dia kata awak tidak mendengar. Tetapi pada awak, awak sudah mendengar. Awak sudah berikan perhatian dalam setiap butir bicara. Bahkan awak boleh mengulangi setiap perkataan yang dia hamburkan. Tetapi pada dia, awak sekadar mendengar. Apa yang dia mungkin harapkan lain. 
Dan di situ awak sedang belajar. Dan dia juga perlu belajar.
Awak. Dia kata awak tidak ambil kisah. Padahal dia adalah manusia yang awak paling ambil kis…

Saat Tika Kau Terpegun

Imej
Entri ini tak semestinya dtujukan kepada lelaki sahaja. Kauorang perempuan pun ada jugak berdepan saat seperti ini. Tika mana kau terpegun dan berkata, "Oh maii, handsome nya mamat ni!" ataupun "OMG, he is super hot!".


Ada ke kau anggap perempuan macam bas Rapid. Marah perempuan tu kang. Hahaha. Tak usah ambil serius sangat lah eh strip ini. Hanya seqadar hiburan.
Terima kasih!

Nota Kaki- Maafla gambar besar gedabak. Kalau kecil, susah pulak nak baca.

Status & Facebook.

Imej
Aneh ya kalau lagi ngomongin soal cinta itu, kaya gak pernah ada habisnya. Gak pernah bisa nemuin titik ujungnya. Belum dihitung yang mana perjalanannya itu panjang, di sepanjang jalan itu juga lho coba deh dihitung sana berapa banyak tuh cobaan yang kalian hadepin.
Berhubung kita lagi ngebahas tentang cinta, yang pada pacaran udah sekian waktu, kalau gak banyak pasti ada dikit tuh perasaan jenuh, bosen ,perasaan “udah ah si dia gak cocok ama gue”. Pengen punya pacar baru yang lebih romantis, yang lebih ganteng, yang lebih cantik, yang lebih segala semua intinya.
Tapi tar kalo udah punya pacar baru. The same cycle goes again. Jenuh lagi. Bosen lagi. Akhirnya cari pacar baru lagi. Ampun deh. Mau kamu apa sih sebenarnya? Nyari pacar kaya nyari makanan. Tiap hari seleranya beda beda.

Nah kasus kasus seperti ini nih, suka gonta ganti pacar. Kalo diem mungkin masih gak papa juga. Tapi kalo sampe ganti pacar terus, dan tiap putus itu langsung diupdate ke status facebook.
“In a relationship …

We Only Share One Thing In Common...

Assalamualaikum. 안녕... *melambai dengan penuh semangat dan sengihan lebar terukir*
Rase macam dok obesi pon ada jugak bila tules tajuk dalam bahasa omputeh. Miahahahahaha. Saje je nak nampakkan yang aku pon boleh tules dalam english walaupon sekadar tajuk. Kikiki. *blushing*
Recently (kemaen!) kalau yang ada like page terfaktab, mungkin ada yang perasan kot aku selalu up status yang bajet aku tengah angau kat seseorang kan. Sbnanye aku bajet jettew. Yela. Nak menghayati watak sebagai admin terfaktab yang tak pandai menggoda ni ingat senang ke? Selama ni aku macam tak berusaha je kan (memang pon), so kali ni aku cuba mengaktifkan diri supaya aku dapat jugak la tandingi sape-sape yang patot. Hukhuk.
So, memandangkan kerajenan aku mengapdet entri bagai burung mati kena langgar, (haaa nampak tak betapa tak kerapnya aku update sebab aku jarang tengok burung mati kena langgar) so kali ni aku nak tules tentang apa kemungkinan yang mungkin berlaku dalam pasangan yang memungkinkan mereka dimungki…

Merajuk Hal Remeh

Imej
Biasalah, bercinta mesti selalu merajuk. Baik lelaki mahupun perempuan. Tapi kadang-kadang hal remeh pun merajuk payah juga. Sampai berpanjangan. Ada yang jenis merajuk kecik punya hal pun mahu putus. Susah macam tu.



Ini hanya sekadar hiburan saja. Kalau ada yang tak kena mana-mana, tegur lah. Komik diatas tidak ada kena-mengena penulis/pelukis.
Terima kasih!

5 ayat mudah untuk minta putus dengan makwe atau pakwe korang.

Imej
Kehilangan idea untuk minta putus dengan makwe atau pakwe korang? Mungkin kau kau dan kau boleh cuba ayat-ayat minta putus yang sangat rare ini :p

Kalau berhasil, jangan lupa inform kat sini ok? Kalau tak berhasil, cuba lagi sampai dapat.









Agak-agak yang mana pilihan kau? eemuahahahaha!

paksa - rela

Imej
Assalamualaikum wbt..

eceh !
aku ni ada masa sibuk macam ibu ibu beranak lima. tapi tu kadang kadang je la. tadi siang aku bercengkarama di page terfaktab. tertangkap dek pandangan aku wall post pasal kahwin paksa. tak tahu bila punya post. kat bawah bawah ala jugak. aku merasa terpanggil untuk berkata kata sedikit tentang isu ini.

kahwin paksa.
dari segi istilahnya, maksud dia perempuan dengan lelaki, di kahwinkan bukan dengan kerelaan.

selalunya perkahwinan yang kita namakan dia 'kahwin paksa' ini di aturkan oleh keluarga. pasangan yang ingin dijodohkan mungkin saling tidak mengenali, apatah lagi menaruh perasaan antara satu sama lain. pasangan ni pulak mungkin dah ada calon pilihan sendiri. atau mungkin tak mahu urusan masa hadapan mereka di atur sedangkan mereka sudah cukup dewasa untuk mengatur kehidupan sendiri.

okey potong ! mukaddimah panjang benor.

gini lah.

Allah pernah kabo dalam perutusan warkahNya untuk kita kita


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia…

Terkini Dari Terfaktab

Imej
Salam 2-0 kepada semua. Sejak akhir-akhir ini, pejabat Terfaktab nampak tenang sedikit setelah kelancaran launching dan roadshow untuk Kitab Terfaktab. Pihak skuad mengucapkan ribuan terima kasih atas sokongan kalian semua, peminat dan proksi kerana membeli produk kami iaitu Kitab Terfaktab Edisi #1 dan tegar membaca hasil penulisan kami di blog ini. 
Mengenai Kitab Terfaktab, hasil perkhabaran yang telah kami terima dari pihak penerbit iaitu Lejen Press menunjukkan hanya tinggal lima belas (15) buah buku cetakan pertama yang tinggal untuk di beli. Sebarang cetakan kedua menurut hebahan rasmi setakat ini bergantung kepada pihak penerbit yang akan menguruskannya.
Pihak skuad telah menerima beberapa aduan dari para pembeli mengenai hal kelewatan mendapatkan Kitab Terfaktab. Umum yang kamu tahu dalam hal ini, pihak penerbit iaitu Lejen Press telah pun melakukan penghantaran pos secara berjadual pada hari Rabu dan Jumaat. Telah dikenal pasti bahawa, masalah keterlambatan ini mungkin terjadi…

Minimal:Scarves

Imej
Love us for who we are. We are not backwards if we don't wear the latest clothes. We are not "skima" if we don't follow the latest trends. We wear what we should be wearing Even before it was cool to wear them. And we stayed that way, Even when one day it's not cool anymore. We don't wanna follow the common route, because like Yvest Saint Laurent said, fashion come and go, style is forever. And this hijabi is the islamic style that has been, and will always be.  So let me ask you--boys; when we are less stylish,  Does that makes us less "bachelorette-eligible" to you?

Are You A Bimbo?

Bimbo is a term that in popular English language usage describes a woman who is physically attractive but is perceived to have a low intelligence or poor education. The term can also be used to describe a woman who acts in a sexually promiscuous manner. The term itself is not explicitly negative, but is most often used as a derogative insult towards a woman.


Alright now, tell me. WHO WANTS TO BE A BIMBO ANYWAY?


The fact that there's fuckin hell lotsa bimbo berkeliaran siang dan malam diluar sana is inevitable. They exists, in a very attractive form in a shape of human. Right? Siapa yang tak suka benda yang lawa, cantik, gebu, monggel, putih, ni? Even modal artis2 kpop and jpop tu semua betina2, eyh? perempuan2 cantik yang suara sebijik tapi dalam kiraan yang ramai membuatkan depa sold out dengan sangat berjaya sekali. Even perempuan2 and lelaki2 dekat malaysia yang tak sedar diri tu melayu, kulit kaler orang melayu cuba untuk tiru gaya depa.


#sadfact : i knew lotsa guys in my circle …

Troll : Jenis Lelaki Keji

Lelaki oh Lelaki, Ditujukan khas untuk jenis lelaki yang akan butthurt sendiri, Bukan semua lelaki, Hanya yang terasa hati, Jenis kalau kau gebang habis satu negeri, Kau kata kau lah yang paling power sekali, Isu politik, isu agama, isu semasa, isu basi, semua kau bantai sekali, kononnya nak impress si puteri-puteri, kononnya kau lah lelaki idaman di abad ini, kononnya kaum Hawa ni senang je kau nak kasi jatuh hati, kononnya lelaki lain memang dah tak boleh nak pergi, kalau kira peperangan kau mestilah yang depan sekali, kaulah sempurna walaupun doa qunut pun tak lepas-lepas lagi, kau kondem orang sana-sini, lagi lagi perempuan yang kau rasa macam tak mengerti, yang tak se'power' dan hanya setaraf kau punya kaki, tapi perempuan perempuan ni juga lah kau cari kalau terasa hati, atau nak mengadu pasal jiwa dilukai, nak mengadu pasal kena troll di dalam entri, eh eh eh, bukan tadi macam berani mati? kesejatian kelelakian kau memang kami ragui, bak mai depan depan, ada berani?


Jenis berbual lucah sana s…

Perasaan Yang Sementara.

Assalamualaikum. 안녕...
Aku sentiasa fikir yang setiap hari mesti kena ada penambahbaikan yang kita buat pada diri kita. Jadi, bila setiap kali aku fikir aku dah pon move on, sbnanye aku tau deep inside aku belum lagi move on. Aku belum jumpa lagi orang yang betul-betul boleh menggetarkan sanubari aku dan membuatkan tido aku tak lena, baik siang atau malam. Aku secara serius belum jumpa lagi orang yang mampu buat aku masih tersenyum di saat badai melanda (ayat kemaen) dengan hanya memikirkan bahawa dia ada di sisi. Serasa aku, aku masih lagi belum jumpa orang tersebut.
Nak dijadikan cerita, hari tu aku ada pegi satu pertandingan ni dan oleh sebab perjalanan yang memakan masa selama enam jam, dan aku tak tido langsung sebab, takot lecturer aku ngantok satu, takot dia sesat pon satu. So, kitorang berborak macam-macam benda. Dan tiba-tiba dia buat tafsiran dia pasal diri aku. Macam mana pandangan dia kat aku. Aku tak terkejut pon sebab normal la tu orang judge kita the way they want. Cuma, …

TROLL : Tunang Tanpa Sedar?

Imej
Asalamulaikum ya habibi habibah! Ah lan wah salan. Kaifa halaki? Sihat? Bagus-bagus. Ini hari ana ada bendalah mau share sama ente semua. Ana bukan saudagar tahi burung mahu jual itu tahi pada ente semua. Ana ni saudagar cinta lah. Itu macam-macam minyak cinta ana jual pada ente-ente sekalianlah. Minyak pengasih ada, nasi kelengkang ada. Haha, ana guraulah. Jangan ambil hati lah? Tapi, ya ahlul sahabat semua, ini hari ana mau kongsi satu cerita lah yang ana dapat dari laman fesbuk lah. Ya, fesbuk lah mana lagi. Yale yale yale!
Ini cerita ana mau share sebab ana tak berapa setuju lah. Itu pasal lah ana mau kasi cuit kasi ingat lah. Kalau ahlul-ahlul pernah baca tentang pasal benda ini. Pasal tunang lah, itu ana lihat ada ramai orang mahu kasi untunglah share cerita pasal tajuk 'Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar'' di fesbuk lah. Ana rasa sudah lapan ribu orang macam sudah kena kencinglah.
Ana bukan apalah. Ana kelakar sama ini cerita dia suka-suka hati lah mahu letak itu t…