Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2011

Selamat Menyambut Aidilfitri Wal-Faizin

Imej
Assalamualaikum

Syukur ke hadrat ilahi, akhirnya setelah sebulan berpuasa, maka kini tiba-lah hari kemenangan buat kita. Aidilfitri. Pelbagai ragam dan rencah berlaku dibulan Ramadhan yang menguji kesabaran. Kontroversi? Bagi kami itu bagai alah bisa tegal biasa. Perbezaan pendapat antara kami (penulis-penulis Terfaktab) dan para pembaca, seharusnya bukanlah menjadi garis pemisah untuk kita bersama membentuk pemikiran dunia baru atau fikiran yang kritis. Titik perbezaan tidak seharusnya diperbesarkan, sebaliknya patut untuk kita memahami dan mengenal pasti perbezaan kerana cara dan daya berfikir setiap manusia berbeza. Sejagat membawa berkat.
Kami pihak Terfaktab dengan ini memohon maaf seribu kemaafan atas segala apa yang kami lakukan sepanjang kewujudan Terfaktab diarena dunia maya ini. Dari kesilapan kecil, mikro, besar, dan tera, kami harap para pembaca dapat memaafkan segala keterlanjuran kami dalam menulis. Mungkin ada yang berkecil hati dan ada yang menyimpan perasaan dendam. Bag…

Salahkah Menyukai Perempuan Lain Walau Dah Berpunya?

Imej
Hiasan semata.

Terfaktab sekarang berada dalam fasa baru. Beralih kepada semester baru. Disebabkan penulis-penulis lain ada yang berehat, malas, atau mungkin ketiadaan idea. Jadi, aku share je lah penulisan aku di sini. Bila dah naik semester baru, jangan jadi bebal tulis esei. Tulis point-point macam ini. Ringkas, mudah dan padat. Sama macam bercinta. Jangan complicated. Ringkas kan selagi boleh. Senang pemeriksa nak tanda.
Topik cinta yang nak di buka ialah mengenai 'Salahkah Menyukai Perempuan Lain Walau Dah Berpunya?'. Bincangkan.

Tak salah. Tapi kena ada batas dan kesedaran sivik bahawa diri dah berpunya.Kejujuran adalah penting. Tetapi bergantung pada situasi. Contoh, jika menyukai perempuan yang lebih menawan dari girlfriend sendiri. Mesti sediakan ayat yang terbaik untuk nak bagi jelas kat girlfriend. Ayat yang manis dan menyedapkan hati.Jika tak berterus-terang, dan terus suka, serta menterjemahkan dengan perbuatan. Itu di panggil lelaki gatal.Menyukai seseorang yang lai…

Single Tips 101

Imej
*diambil dari majalah remaja...kot.

oh cakap pasal Remaja, edisi September ni ada pasal kitorg, whee!

Long Gone and Moved On

Imej
Berikut ialah artikel kiriman e-mail pembaca yang bernama Nurul Ain Nadirah Bukhri. Sebuah artikel ringkas yang menarik untuk di baca. Kirimkan artikel anda yang menarik kepada kami di terfaktab@gmail.com . Terima kasih kepada Nurul Ain Nadirah Bukhri atas kiriman artikel yang di hantar. :) __________________________________________________________________________________

Masa buat kerja, aku tiba-tiba terasa nak layan perasaan dan aku pun bukak playlist The Script. Sedang leka buat kerja, playlist sampai dekat lagu nombor 6; Long Gone and Moved On. Mulut aku ikut miming dan humming syok sendiri sedangkan aku ingat-ingat lupa lirik lagu tu.
“Cause I still don't know how to act. Don't know what to say Still wear the scars like it was yesterday But you're long gone and moved on But you're long gone But I still don't know where to start, still finding my way Still talk about you like it was yesterday But you're long gone and moved on But you're long gone, you moved on”



K…

Perempuan mana ada yang masuk akal

Imej

Terbakar.

Entah kenape aku rase terpanggil pulak nak tules entri ni lepas baca entri boss yang paling latest. Haha. Dah lama kot tak menules, so macam agak kaku. Pa wau ya wau. 
Well, aku bukan nak back up ke ape ke, cuma aku rase macam agak berat sebelah entri tu. Tapi aku tak salahkan boss pon sebab mungkin itu pendapat dari pihak dia. So, tak salah kan kalau aku pulak tules entri mengikut pendapat aku.
Sbnanye dua tiga menjak kebelakangan ni, aku selalu didatangi rase bersalah dekat ex aku. Perasaan bersalah ni gaya dia sampai membuatkan aku terfikir perlu ke untuk aku rase bersalah sbnanye? Tapi, mungkin perlu kot sebab sedikit sebanyak ape yang boss tules tu terkena kat batang tiang rumah aku. Tu yang terasa gegar lebih tu. Kikiki. Tapi, bagi aku tak semua perempuan macam tu sbnanye. Tak semua yang berpelajaran tinggi berperangai macam ape yang boss mentioned.
Skang ni aku tak nafikan ramai sangat perempuan yang suka belajar tinggi-tinggi (tak termasuk aku). Serius aku takde la ambitious gila…

Perbezaan lelaki dan perempuan

Imej

5 Benda Yang Patut Lelaki Buat Selepas Hubungan Yang Gagal.

Imej
Dewasa kini, aku lihat ramai betul lelaki kecewa dengan perpisahan. Kalau binatang ada musim mengawannya, manusia lelaki yang kacak juga ada musim kena tinggal. Memang banyak salah silap yang boleh kita teliti. Bagi aku, seorang lelaki yang hina dan keji yang selalu di ludah dengan kata-kata kesat, aku rasa dalam satu hubungan yang gagal tu, tidak ada salah satu pihak sahaja. Dua-dua ada peranan masing-masing untuk meruntuhkan hubungan yang telah terbina.
Dan yang paling penting, kita mesti belajar dari apa kesilapan itu. Hah. Dah tersimpang dari tajuk ni. Kini, bersama saya, penulis.sahaja., merungkai 5 langkah terbaik untuk lelaki buat selepas mempunyai hubungan yang gagal. Mari kita sama-sama lihat.
1. Tumbuhkan Jambang Perpisahan.


Murung. Sedih. Tak lalu makan. Mandi tak basah. Sangat klasik. Tapi itu memang antara benda kegemaran yang di lakukan baik lelaki ataupun perempuan. Bagi lelaki, tak cukup untuk bersedih sahaja. Lahiriah kan kesedihan anda dengan membiarkan jambang tumbuh d…

The King of Unrequited Love.

Imej
King Edward the Eighth - King of United Kingdom, Emperor of India and Britain Dominion.

Dalam aku berusia 27 tahun ni - aku dah lalui berapa banyak terfaktab dalam percintaan sampai aku dah tak tahu dan tak ingat. Bila belek-belek diari aku balik bila balik rumah mak bapak aku kat Seremban ni, banyak "oohh" dan "ehhh" terkeluar dari mulut aku. Ada yang aku tulis - aku ingat balik - emo sampai menangis-nangis - tapi bila tengok balik - aku gelak je sambil berkata "ngeng punya Nami, macam ni pun nak nangis."

Dalam sepanjang hidup aku bernafas - aku masih ingat pengalaman aku masa hendak mula bercinta ialah seawal 10 tahun. Gila punya awal - orang lain 10 tahun ni masih lagi main gasing atau main guli. Tetapi kat sekolah aku ni loser - sapelah awek nak lelaki yang gempal, serabai dan memang takde kawan. Aku kat sekolah memang suka duduk belakang dan tak berkawan dengan sesiapa.

Aku masih ingat first time aku kena reject dengan awek. Seawal 10 tahun - masa ni…

Re: Pilih Rupa

Imej

Random Puaka

Imej
Hello semua!
1. Ya. Mungkin antara korang sudah tahu mengenai diri aku sejak beberapa minggu ini yang kurang stabil perasaan akibat putus cinta. Ada yang memberi kata-kata semangat pada aku. Kata-kata perangsang dan tak lupa juga yang menyindir sepam dua seperti; "Kau kan ketua Terfaktab, mana boleh jadi down macam ni". Haha. aku ucapkan terima kasih juga dan nak mengingatkan bahawa, aku ini hanya manusia biasa beb. Bukan boleh perfect segalanya dalam hidup aku dalam percintaan. Tapi fikir balik, bagus juga aku putus cinta. Baru aku dapat hayati perasaan putus cinta tahap dewa seperti yang selalu aku baca dalam kiriman emel-emel pembaca macam mana. Syukur jugak lah.
2. Apa yang pasti, pengalaman putus cinta ini banyak memberi kesan mendalam terhadap diri aku sejak-sejak akhir ini. Terutamanya dari persepsi mengenai perempuan. Ia bagai sebuah turning point. Seperti satu selekoh atau simpang yang perlu aku pilih dalam memahami lagi tentang satu creatures paling unik iaitu peremp…

HOW TO REJECT SOMEONE NICELY #2

Imej

Pilih Rupa

Imej

Siri Awak Dan Dia : Berhenti Menunggu

Imej
Salam. Sejak kebelakangan ini, aku menulis sesuatu yang dikatakan menyedihkan di blog peribadi. Sesuatu yang aku tulis dekat dengan hati dan situasi yang dihadapi walaupun tidak semestinya sakit itu aku yang rasa bukan? Dan aku masih lagi menulis dengan meletakkan situasi penuh makna dalam apa sahaja.
*******
I'm trying that hard not to look at my phone, to wait for your text, or to hope too much for your call. But inside my heart, I wish you do.

Daripada catatan manusia beku yang menyimpan himpunan rahsia kehidupan di atas tinta yang memuatkan luahan dan muntahan rasa. [sini]
Rentetan tulisan yang sudah berjela aku rasa. [#14] dan [#15] [#16] dan [#17] [#18] dan [#19]

Awak sayang dia. Awak sayang dia sepenuh jiwa. Awak sayang dia kalah awak sayang nyawa. Awak sayang dia sebab pada awak dialah segalanya.

Awak cinta dia. Awak cinta dia sampai tahap buang manusia. Awak cinta dia hingga lupa segala benda termasuk kerja. Awak cinta dia tanpa gentar halangan termasuk bantahan keluarga.

Awa…

Bride-Want-To-Be : Awareness for Dummies

Imej
Hai gojes gojes semua. Mesti semua ternanti-nanti tip-tip serta informasi terkini dari mak kan? Tinggalkan segala drama mama di wall Terfaktab tu. Marilah bersama mak menuju kegembiraan duniawi. Wahh gitu.. Itu je mak boleh janjikan. Selain dari duniawi, noks noks semua jawab lah sendiri ye.

Jadi berbalik kepada tajuk yang terpampang di atas sana, mak tengok sejak akhir akhir ni ramai betul orang kahwin. Nak kahwin lepas raya pun berlambak. Maklumlahkan, dah hujung hujung tahun ni haaa... Kerllassss kau noks, nak berlaki dah bagai. Mulalah memasing kemain sibuk bebenor la mengatur majlis. Semua nak serba serbi updates. Baru lah grand kan? Yang lain kahwin yang lain beriya iya mak tengok. Haruslah berlawan sesama jiran, sedara mara, adik beradik gitu. Pedulik apa kan? Mak andam jugak kaya raya gitu.

Tapi kan sayang-sayang sekalian, kalau nak beriya iya pandang jugak lah kiri dan kanan haaa.. Jangan dok main taram je. Dah la kahwin sekali seumur hidup (melainkan kau jantan kaya raya ya…

Berjabat salam a.k.a bersalam

Imej

Girls can do what boys can

Imej

Lisa Surihani Yusri KRU.

Imej
[gambar:kredit kepada - Aliff Cullen]

Aku tak tahu kenapa aku rasa nak tulis benda ni walhal topik Lisa Surihani dengan Yusri KRU ni sudah berlalu di timeline Twitter (@comradenami) aku sudah lama dah. Aku rasa macam aku perlu tulis benda ni - mungkin kerana mendengar caci marut kawan yang terus-menerus memaki hamun Yusri KRU. Mungkin tiba-tiba dapat ilham dan mungkin tiba-tiba aku rasa ada mood dan gatal nak menulis.

Lisa Surihani - seingat aku dia ni famous sekitar djaman-djaman Adamaya dulu. Don't ever ask me when. Aku tak ingat. Kucing aku punya makanan pun aku selalu lupa beli let alone nak ingat bila drama Lisa Surihani ni. Anyway - aku selalu merasa aneh dan hairan kenapa aku tak pernah ada nafsu dengan Lisa Surihani. Aku tak pernah fap dengan imagine Lisa Surihani macam rakan-rakan aku yang lain. Bila kawan aku bertanya dengan aku tentang Lisa Surihani - jawapan aku "biasa je" - kawan aku mengugut untuk tempeleng aku kalau aku cakap Lisa Surihani ni tahap-tahap b…

Kemungkinan besar sebab apa perempuan tak laku

Imej

Orang Kata Perempuan Itu Lemah

Imej
Tolong jangan buat aku kehilangan senyuman dengan kata-kata kamu yang hanya mahu menikam belati dari belakang. Ah, betapa kau tidak suka aku mengukir senyuman kepada dunia ya? Bukankah kau sudah menjadi pemilik senyuman pada suatu masa yang lama?
Aku manusia beku yang seringkali senyum tidak mengira dengan siapa. Mungkin aku sudah terbiasa dengan konsep, senyum dengan sesiapa sahaja dan aku biasanya menambah kenalan di mana-mana dengan dimulakan oleh senyuman. Ah, memang di saat ini aku merasakan dengan senyuman, aku lebih kuat untuk menghadapi apa sahaja. Ya, semuanya baik apabila aku senyum dan merelakan apa yang terjadi.
*******
Dari penulisan lama aku. Coretan aku kali ini sebagai menjawab hujanan pertanyaan di Twitter, surat elektronik peribadi dan juga di pesanan Mukabuku. Bukan aku tidak mahu melayan, tetapi ketahuilah satu perkara, aku sibuk dengan urusan bersama anak bangsa. Mohon maaf kalau aku tidak mampu melunaskan semua pertanyaan.
*******
[Sumber asal]
Hilang. Cubaan …

Setia Sampai Mati.

Imej
Setia. Satu perkataan yang amat besar walau dengan hanya lima huruf yang berlainan. S-E-T-I-A. Setia. Ramai orang gerun dengan satu perkataan lima huruf ini. Kenapa? Mereka takut dengan masa depan sebenarnya. Apakah yang mereka ungkap itu akan berjaya mereka laksanakan pada masa hadapan? Mereka takut masa depan lain pula ceritanya. Janji setia. Aku janji akan setia pada satu benda, satu benda. Tapi mampu ke kau setia dengan benda tu? Hah. Kau takut?
Aku tak mahu cerita lebih mengenai setia dengan bahagian religious (agama) kerana ini adalah benda wajib bagi setiap orang untuk setia dengan agama dan kepercayaan mereka. Terutamanya muslim. Jangan nak cakap banyak tentang kepercayaan agama Islam aku. Kolot? Mengongkong? Cuba dalami dahulu agama ini. Kau akan tahu kenapa aku setia dengan Islam. Ahhh. Aku ilmu tak banyak. Aku tak boleh nak berbahas mengenai cerita agama ini dengan kamu semua. Jadi baik aku senyap sahaja. Kalau aku tahu pun nak berbahas, aku ni jenis tak reti nak susun fakta…

Sudah Terlanjur Menjauh Dari Tuhan.

Imej
Berikut ialah kiriman pembaca yang di nukilankan oleh Sastraboy Suhadi melalui ke email terfaktab@gmail.com. Kirimkan karya-karya anda yang menarik kepada kami di Terfaktab, sama ada penulisan mahupun komik. Jutaan terima kasih kepada Sastraboy atas artikel yang menarik ini. __________________________________________________________________________________
Dia ambil selaras senapang patah, yang selama ini cantik ditampung di atas para yang melekat pada dinding. Dia usap setiap inci tubuh senapang itu. Dia tilik segala ruang padanya. Dia senyum.
Para yang melekat pada dinding, ditanggal, dan dibawa bersama senapang patah itu. Keduanya diletakkan di dalam briefcase-nya. Dia ke bilik.
Di ruang sebesar rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin itu, dia senyum. Dia bawa kakinya, ke arah sebuah meja solek, sebesar tiga kotak khas untuk tiga peti televisyen plasma 40 inci. Dia tarik keluar kerusi berona raja dari meja itu. Dia alihkan hingga ke bahagian beranda bilik itu. Dia senyum.
Kemudian, seka…

Be Strong,Ez.I Know You Can Make It.

Imej
Ini adalah kisah ex-girlfriend aku yang nombor tiga - Ezreen Emira - yang sedang bertarung dengan penyakit kanser payudara - just in case - Ez ini adalah Mira dalam novel Awek Chuck Taylor.

Bila aku dengar berita yang kau menghidap kanser - hati aku luluh. Walaupun hampir 6 tahun kita dah berpisah - tapi kau adalah ex-girlfriend aku yang masih rapat dengan aku. Macam-macam kita dah lalui - dan kini, aku rasa sebak bila mendapat berita kau menderita sakit. Dan aku tahu sekuat mana pun perempuan itu - berita kanser payudara adalah berita yang agak sukar untuk diterima.

Minggu lepas kau baru selesai menjalani pembedahan tapi disebabkan darah kau jenis O- maka kesukaran mengganti darah bertambah rumit. Kadang-kadang aku terfikir mampukah kau terus bertahan - dengan aku dengar kau mengalami pendarahan yang sangat teruk. Darah O- - mengikut kefahaman aku adalah darah yang sukar untuk diganti. Tak ramai orang yang ada darah O-.

Ez - yang aku kenal - atau Mira dalam novel Awek Chuck Taylor - …