Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2011

[Sajak] Definisi Cinta Mati

Kiriman ini datangnya daripada Aniq.

Definisi ku mati,
Melihat kau pergi,
Usah lagi perlu kucari,
Makna rahsia yang kau sembunyi,
Timbul terang kau berlari,
Timbul gelap aku sendiri,
Aku sedar memiliki kau hanya mimpi,
Walaupun sekejap aku rasa puas hati,
Kerana kau adalah aku punya pertama kali,
Semasa ku dibawah, kau pergi,
Kau kata aku dan kau tak sesuai lagi,
Kau suruh aku cari perigi,
Kerana aku bukan timba yang kau ingin lagi,
Aku faham aku mengerti,
Ruang masa kita berbeza, berlainan dimensi,
Kita dipisahkan 2 negeri,
Aku cuba menerima dan memberi,
Tapi latar kehidupan kita yang dengki,
Tidak boleh melihat hubungan yang ku anggap suci,
Mungkin aku gila terfikir sebegitu sekali,
Bila jatuh cinta... lelaki mana yang sedar diri,
Akhirnya dengan pahit ku lepaskan kau pergi,
Kau pergi mencari timba kau sendiri,
Sebegitu pahit ku telan realiti,
Hingga terbayang kau disana sini,
Kalau itu orang kata aku berhalusinasi,
Aku kata aku depresi,
Aku terfaktab meneruskan realiti,
Kenapa realiti ni babi? tanya si Nami,
In…

Serius Terfaktab.

Imej
Salam. Hai. Annyeong.
Ingat lagi tak ni sape? Kehkeh. Hurm... First sekali sorry sebab dah lama tak menules. Walaupon aku tahu ramai je yang tak kesah kalau aku tak menules, tapi sebab ada sorang dua yang tanya dah cukup buat aku terharu. Kahkah! So, pada hari baik bulan purnama ni, aku nak merakamkan tulisan baru bersempena usia yang baru menginjak 12 tahun.
Percaya tak kalau aku cakap cinta tu kadang-kadang datang pada saat yang paling kita tak sangka dan akan pergi pada saat yang juga kita tak sangkakan. Orang kate, don't love too much, don't care too much, don't miss too much, don't be nice too much, because when it ends, it hurts too much. Personally aku rase perasaan adalah satu-satunya perkara yang ramai orang tak boleh kawal pada kebanyakan masa dan merupakan perkara yang terpaling halus. Mungkin juga seni yang terhalus. Bukan seni kamasutra semata ye. Beyond that.
So, bila kita dalam alam percintaan, don't put your hope too high. Cuba bayangkan. Kalau kita be…

Tips Cinta Lepas Subuh

Imej
Berikut ialah entri kiriman pembaca yang telah di kirimkan di e-mail terfaktab@gmail.com. Pengirim ini menggunakan nama samaran macho macha. Sebuah entri yang menarik di kongsikan kepada semua. Terima kasih.
Lepas subuh gua, berteleku, insaf
RE: Nak masuk dua tahun putuih cinta kali pertama. Nak masuk setahun putuih cinta kali kedua
Sejak-sejak putuih cinta ni je lah bende routine gua apply dalam kehidupan seharian, tapi tak bercinta yang paling atas tu tetap gua buat. Cuma lepas subuh masa tak bercinta lebih cool, lepas subuh punya bila putuih cinta memang macam ayaq laut banjirnya gua cakap. Pergh pergh makin tua nak matangkan diri dengan air mata rupanya, hahaha terimakaseh Tuhan, macam mana jahatnya gua, gua rasa Tuhan tetap dengar segala macam omongan segala macam keluh kesah gua, ape ade hal kalau xde orang nak gua kongsi, Allah kan ada, keh keh keh *_*
Hari ini gua terpanggil untuk berkongsi segala rasa macam tips gua ada. Bila gua tengok terfaktab, gua tak rasa ape, gua mana penah ga…

Cerpen Faktab: Andai Angin Mampu Sampaikan Berita.

Imej
Adam memandang tepat ke arah Hawa. Tangannya di genggam erat. Udara kini tak senyaman dulu. Kotor. Penuh dengan debu-debu akibat kebodohan manusia sendiri. Tiada lagi siulan manis burung-burung. Tiada lagi bunyi serigala menyalak waktu malam. Pekan kecil itu kini sunyi dan tak semesra dulu.
"Maafkan saya Adam."
Selalunya tiga perkataan yang diberi yang memberi makna yang indah mampu buat kau tersenyum lima malam, akan di balas dengan indah. Mungkin Adam tidak punya luck haritu. Atau tiga perkataan yang diberi Adam kepada Hawa tak sejujur yang Hawa jangkakan. Adam dari berdiri, terus melutut. Angin kuat menghembus-hembus rambutnya.
"Apakah tanda maaf itu satu jawapan, atau masih ada ayat sambungannya?"
Adam masih mengharapkan bahawasanya Hawa mempunyai options lain yang boleh buat dia bangun berdiri kembali dengan senyuman. Dia harap Hawa mampu beri dia satu jawapan yang pasti, contohnya dia punya satu jenis penyakit yang tak boleh di ubati, kerana takut Adam akan kecew…

Surat untuk bakal ibu mertua

Assalamualaikum..

Hai mama eh makcik..Apa khabar? Saya harap makcik sekeluarga sentiasa sihat dan berada di bawah lindungan Tuhan. Walaupun saya tahu makcik takde blog,takde fesbuk,takde formspring saya tetap degil untuk menulis surat ini kepada makcik. Siapa tahu ada kawan-kawan makcik yang membaca blog dan menceritakan tentang surat ini kepada makcik kan?

Untuk makluman makcik,saya sedang serius mencintai anak makcik. Maksud saya anak perempuan makcik,tak pernah terfikir lagi saya nak mencintai anak lelaki makcik. Jangan risau,saya normal orangnya. Saya yakin makcik cantik orangnya,kalau tak cantik mustahil makcik mempunyai anak secantik itu.
Untuk pengetahuan makcik,saya berasal dari Kuantan,Pahang. Rumah saya dengan Teluk Cempedak tak sampai 4 lagu main kat radio dah boleh sampai. Sebagai orang Kuantan saya tidak mempunyai loghat atau dialek yang sukar untuk difahami. Jadi saya yakin makcik boleh berkomunikasi dengan saya secara mudah dan jelas.
Pada masa lapang mungkin saya boleh mem…

The Off Side Of Having A Beautiful Creature As A Partner

Semua orang suka bila dapat partner or gf or bf yg hot, cun dan segala pujian melangit yg menusuk hidung n mampu membuatkan manusia lupa diri dua tiga round. Sape tak suka? Kita manusia kan? Manusia punya definisi cantik indah and so on and off is benda yg dekat dengan sempurna. Hampir sempurna. Yup, tu memang sifat manusia.
Sebenarnya tahi, air kumbahan, dan segala benda jijik dan kotor yg terlintas dekat kepala anda sekarang tu indah jugak. Cuma benda ni berbeza. Persepsi setiap manusia tak sama. Tapi Common human will actually prefer to agree with me at my 1st paragraph.
Oleh sebab gwa lelaki, gwa nak cerita side lelaki. Takkan nak cerita off side cerita dalam konteks perempuan, gwa tak layak untuk jadik lesbian walaupun gwa suka lesbian. Kelaut sudah.
 Pisang Goreng Panas Bila dia cantik, lawa, cun, hot, badan lentik, bibir mintak nak kena gigit, rambut ikal mayang, and so on, mesti sikit sikit dalam diri rasa tercabar. Masa ni lelaki tu akan cuba untuk jadik the better side of him seba…

Harap Kau "The Perfect Ten" untuk Aku.

Imej
Gambar hiasan. Gadis rambut hitam curly dan mata hazel memang buat aku cair.

Dia datang dalam keadaan paling aku paling rendah sekali. Dalam keadaan aku sedang memburu kerja, dalam keadaan aku miskin, dan keadaan aku paling selekeh sekali. Susah nak cari awek yang datang dalam keadaan yang macam ni. Especially bila kau sedang miskin. Bak kata Elena Reeney, nak masuk jamban pun sekarang 40sen.

Seperti yang telah ditakdirkan, aku adalah seorang yang banyak kali gagal dalam percintaan. Tahap Leplep punya gagal dan menunggu pun bagi aku macam tunggu bas kat Seksyen 2 Shah Alam je. Daripada 10 kali berjaya couple, aku rasa yang aku gagal 10 kali ganda rasanya. Dah banyak kali gagal sampai aku lost track dalam mengira berapa kali cinta gagal aku. Aku dah macam Charlie Sheen takpun Ryan Giggs dalam seks - tapi dalam kes aku cinta gagal. Berapa kali gagal entah. Nama pun aku tak ingat.

Umum mengetahui aku ada schizophrenia - split identitical personality. Ini macam Dr Jekyll and Mr Hyde. Atau Ty…

Satu pagi di Terfaktab: Kak Makjun membebel.

Pagi itu di pejabat Terfaktab keadaan agak sunyi daripada biasa. Tiada bunyi keletak-keletuk orang menaip ke komputer. Hanya bunyi pen Aqram mengetuk meja dengan ritma yang tetap.
“Harini siapa punya entri kita nak post?” tanya Aqram.
“Ntah..” jawab suara dari kubikel paling hujung.
“Leplep, udah la tu mengorat awek dalam fanpage. Buatlah entri.”
“Nantilahh...hari tu kan dah buat,” jawab Leplep sambil terkekeh ketawa. Amboi, adalah awek yang merajuk dalam fanpage tu. Kejap lagi boleh main pujuk-pujuk.
“Reeney, you ada entri?” Aqram beralih kepada ER pula.
“Takmau lah kacau. I sibuk ni.” Kata Reeny tanpa mengangkat muka dari kubikelnya.
“Eleh, sibuk baca Sperma Cinta lettew.” Usik Raksasa Jahat. Tiba-tiba dia dibaling kertas ronyok dari kubikel Amoi.
“Woit! Asyik usik orang je. Taknak buat entri, meh tolong aku buat heading ke, edit layout ke, ada guna gak,” arah Amoi.
“Tak mau! Nanti aku salah coding kau cubit aku lagi...” Raksasa Jahat melarikan diri. . “Dah! Dah korang semua. Kalau tak ada sia…

Mars Vs Venus.

Imej
Assalamualaikum

Hello humanity.

Have you ever wonder about da double meaning? Boys kadang-kadang berdouble meaning. Maybe because their mouth is trowing bullshit? Well, girls still ate em.

Now, let me tell some of the cheesy line yang biasanya korang akan dengar and their double meaning.

Boy : "Hai, nak berkenalan boleh?"
Meaning : "You menarik. Flirt-flirt jom?"

Boy : "Eh, hai. Comelnya you. Siapa nama?"
Meaning :"You ni boleh tahan lah comel. Tapi nanti kalau jumpa another comel girl I pasti akan lupakan you."

Boy : "Ooo. Ni you borak dengan I pak we you tak marah ke?" (My fav line nak tahu girl tu single atau tak)
Meaning :  "You single lagi? I nak masuk line ni."

Boy : "Cantiknya baju awak dalam gambar ni.  Ehh, macam tak pakai bra je. Pakai ke tak ni? Size apa?"
Meaning :  "Im horny. Lets Sexting."

Boy : "Haha, kelakar la kawan lelaki awak tu"
Meaning :  "Im jealous, bitch."

Boy :"Oh you…

Apa Yang Perempuan Nak?

Imej
Errgghh. Lelaki memang sukar di fahami. Apa yang dia nak dalam hidup? Apa yang dia nak dalam suatu masa? Susah nak di terjemahkan. Yang lelaki tahu balik-balik ; 'Rilek dulu, isap rokok sebatang, kalau ada, adalahh tu'.Kenapa susah sangat nak decide? Pavillion atau Sungei Wang? Tak pasal-pasal kereta kena hon kat simpang Bukit Bintang pasal argue ke mana tempat hangout yang best nak pergi. Lambat! Errgghh! Benciiii!!Kenapa lelaki suka buat keputusan drastik tiba-tiba? Penatlah kita mengharapkan sesuatu yang boleh di kongsi. Contohnya, berkaitan masa depan. Kenapa kebanyakkan lelaki suka mengelak bercerita tentang masa depan? Yang lelaki tahu, hanyalah bagi harapan pum-pang-pum-pang! Tapi, dari semua tu, hampir separuhnya harapan palsu. I benci laa...Apakah yang perempuan risau mengenai lelaki?
Taklah risau mana. Emm, risau jugak. Risau dengan lelaki yang nampak tak serius dalam perhubungan. Macam anggap perhubungan ni seperti permainan forex. Macam anggap kita yang perempuan ni…

Masuk Toilet Pun Dah Naik 40sen, Bro.

Imej
Lokasi : Dalam bilik Mood : Sedang menghabiskan Marlboro Biru berperisa gula gula
Gua agak struggle dari minggu lepas. Gua agak bengang bila idea tak datang datang dalam kepala hotak gua. Kadang kadang gua rasa agak benak la jugak. Tapi lately ni agak hangat bila gua baca tentang hantaran ah, mas kahwin lah, dinar emas lah, apa kejadahnya lagi lah.

Tapi lu perasan tak, kalau jejantans ni semua, bila berbual bab ni je mesti jadi super kedekut. Hellloooo? Nak menikah dengan anak orang okayyy.. Bukan hanak hayam.

Bila tanya, nak tunang ke tak sebelum nikah?

Laju je jejantans ni semua. Tak payah tunang-tunang, membazir je. Hah? Menjawab la kau dengan bakal mak mertua. Kalau gua, haruslah merisik, bertunang, nikah. 3 cincin kau. Tak nak ke? Lepas tu semua benda nak ala kadar. InsyaAllah benda ni sekali je seumur hidup, apa salahnya. Bukan nak suruh buat gah macam Elly Mazlin bertunang siap naik kereta kuda bagai. Tapi biarlah senonoh sikit. Banyak benda boleh kita buat kalau pandai. Ni tak,…

Kenapa Bila Kau Setia, Dia Tetap Curang?

Imej
Salam (secara umum) buat semua. Sibuk dengan satu projek khas ala-ala rahsia, serta kerja yang tidak pernah putus membuatkan aku kurang sempat untuk berbahasa basi seperti selalunya. Aku kongsikan sedikit dari penulisan aku di blog.
*******
[Dari penulisanasal]
Itu antara soalan yang aku dapat di Mukabuku, kutip dari kawan-kawan dan juga paling terbaru pagi ini bila ada seseorang tulis di Twitter aku. Benda yang masih berlegar kepada manusia itu sendiri, bergantung kepada hati dan perasaan, kenapa bila kita cukup setia dan menjaga perasaan seseorang itu, tetapi akhirnya kita akan dikhianati juga?
Pada pendapat aku, ia berbalik semula kepada soal hati dan perasaan seseorang itu juga. Benda itu adalah tindakan dalam kawalan dan juga luar kawalan. Manusia itu sendiri yang lebih kenal hati dan perasaan mereka berbanding orang luar. Nah, orang boleh kata dia memahami kau luar dan dalam, tahu buruk baik kau, tetapi apakah dia tahu apa yang terlintas dalam fikiran dan naluri kau? Tidak b…

Peringatan | Marriage

Dear ladies and gentleman,

Everybody wants to be married to someone they love.
Why?
Because marriage is a license, a permit or a pass, might be a legal ticket for u to have a legal permission to fuck and stay around that one person u loved so much.

Yeah, lelaki yg rasa nak kahwin 4 boleh la rasa dia layak kawin 4 kalau dia rasa dia layak.

Marriage used to be a reason to stay around somebody, to be with the one u loved to share and care about each other. Since Malaysia belum lagi jadi liberal macam negara2 liberal kat luar sana, perempuan and lelaki tak boleh lagi hidup sebumbung tanpa  lesen perkahwinan ni. Though i bet, ramai gila dah duduk sebumbung, tidur sekatil, mandi sekolam sama sama even before marriage. (cerita lain)

Marriage is a big thing. Its a promise made to each other to be faithful and loyal and stay together high and low.

Gwa percaya ramai pernah dengar cerita pasal lelaki n perempuan yang 'dikahwinkan' and 'bercinta' lepas kawin. Right? No?

Tapi tu l…

dia dah bahagia. kau bila lagi?

Imej
[ihsan: TERFAKTAB]
kisah ni, salah seorang ejen terfaktab jugak yang up. aku tak pasti la siapa. tapi tuan punya status, izinkan daku menyampaikan sepatah dua kata, berbentuk pandangan peribadi in response of this status. izinkan daku ye. ini cerita yang betul punya syahdu. bekas kekasih dah kahwin dengan orang lain, dan kita pulak masih terbawa-bawa dengan perasaan sendiri. masih rindu, masih kasih.
okey cenggini. tak semua orang dilahirkan dengan hati yang sama. ada yang hatinya lembut, ada yang hatinya keras pejal, ada pulak yang hatinya mudah berubah-ubah mengikut cuaca dan keadaan. okey cuaca tu tipu. jadi, kita tak boleh nak expect semua orang sama. kalau kita boleh lupakan bekas kekasih dengan mudah dan senang hati, kenapa dia tak boleh? oh kita tak boleh expect cenggitu. lain orang, lain level of tolerant dia. 
jadi, apa kata kalau kita guna psikologi ke atas diri sendiri. hey kamon.. bekas kekasih engkau dah kahwin pun, dah bahagia dengan orang lain, pasangan yang dia sendir…

Selamat Hari Papa :')

Imej
Bila aku tengok gambar kat atas ni, suatu rasa kasih sayang seorang ayah kepada anak dia sukar digambarkan melalui ayat. Kau pun rasa macam tu kan?

Papa lah sumber kewangan aku. Kalau tak setiap bulan dalam akaun bank aku mesti kosong.
Papa lah yang bersusah payah hantar buku latihan aku kat sekolah bila aku tertinggal kat rumah - HAHA
Bila aku cakap aku nak something mesti papa cuba tunaikan. Contohnya nak henfon baru, terus Sony Cedar dia belikan walaupun phone tu murah tapi ada sentimental value tahu.hikhikhik.
Sebenarnya aku tak pernah pun nak wish ayah aku Happy Father's Day atau bagi kad. Tapi ini tak bermakna aku jenis tak mengenang budi orang tua woi :)

Happy Father's Day

A Kiss by a Rose on The Grave

Imej
“Hello.”
“Hey girlfriend! You hadn’t called me for a while. What’s up?” “ It’s Ami. She told me about Rose.”
“What about her?”
“Well Rose...she passed away.”
“What?”
**************************************************** Rose was a young and vibrant lady in her 20s. Small, young lady with deep-set but dazzling eyes, and high eyebrows. Her hair was straight and long, but never out of place in the summer heat—such a pretty lady. Lady I say, not teenager of even adolescent. I think her age was 25 during the last time I see her—but she was married.
“Well, I am from a small village in Borneo. Then I met my hubby. And then we got married. And then we moved to Peninsula, ended up in this town. We worked here, and I have my two kids.” She once told me. Yes, if my memory hadn’t failed me, she said she was married when she was no older than 19 maybe 17 or 18, I dare say. And by the time she was 25, she had two kids.
“Wait--not even twenty—and married? Wow that’s young!” I remember making that comment.
She…