Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2011

The End Of Love Song Special Week

Cinta dan lagu sebenarnya merupakan satu ikatan yang memperlihatkan perasaan kita kepada seseorang. Tidak kiralah lagu sebagaimana yang kamu pilih dalam menterjemahkan perasaan cinta kamu, ia tetap wujud dan akan terus teguh dalam kehidupan. Walapun hanya lagu serangga pilihan.
Kami di Terfaktab merasakan perlunya minggu sebegini di adakan bagi menyerlahkan perasaan sebenar diri kami dan pembaca-pembaca sekalian mengenai apa yang kita semua ingin luahkan terhadap sesuatu melalui saluran dari sebuah lagu.
Jika kamu kecewa, mungkin kamu memutarkan lagu Janji Manismu oleh Aisyah. Jika kamu rasa suka, tidak hairan kamu akan memutarkan lagu Aku Cinta Padamu oleh Siti Nurhaliza.
atau
Jika kamu rasa menyesal, mungkin kamu memutarkan lagu Stay Together For The Kids oleh Blink 182. Jika kamu rasa hilang harapan, pasti kamu memutarkan lagu Fix You oleh Coldplay.
Banyak lagu pilihan yang kita boleh pilih. Cari, dengar dan pilih. Sematkan dalam fikiran seketika untuk hilangkan kerisauan dan apa-apa jeni…

selamat tinggal, sayang.

Imej
Ada tengok Desperate Housewives Season 7 (DHS7) - Never Can Say Goodbye? This entry is inspired from that episode.

“Leaving is never easy. But the time comes when we must move on.” - DHS7

Siapa cakap senang nak say GoodBye? There's nothing GOOD in a BYE you know.

Tapi ini realiti hidup. Apa yang kau mulakan akan berakhir sebenarnya. Either u end it up it a very suck way or in a better way. Depends on you.

It's a shame that it had to be this way. Kan dah cakap saying goodbye is not very easy things to do. Ni bukan GoodBye mama, I am going to school now. Ini saying Goodbye selamanya. You might not see the person anymore after saying the goodbye. That's why sometimes I hate saying goodbye tak kira lah dalam call ke or chatting. I feel like I will lose you tomorrow.

Maybe I'm to blame
Or maybe were the same
But either way I can't breathe
Either way I can't breathe


Kalau masalah itu terjadi daripada diri sendiri. Aku tak nak salahkan kau penyebabnya untuk sedapkan hati sendi…

Saranghaeyo~

Ape first impression korang kalau aku kate aku suka dengar lagu korea? Taktau la kan. Tapi, bagi aku setiap orang ada kesukaan masing-masing. Kalau ada orang suka dengar lagu yang bila-dengar-je-mesti-nak-headbanging, mungkin ada yang suka dengar lagu bila-dengar-je-rasa-nak-melentok-kepala-ke-kiri-dan-ke-kanan-dengan-sangat-mendayu-dayunya. So, itu kesukaan masing-masing yang takde satu law pon dalam dunia ni yang boleh judge benda tu salah atau betul selagi tak melanggar syariat.
So, skang ni aku nak reveal yang aku memang sedang addicted tengok citer-citer korea. Aku tak kesah la korang nak cakap aku tengok muka laki yang macam pompuan ke, aku tengok sebab ada kumpulan Gegula atau 24 jam 7 hari ke, yang penting aku memang suka tengok citer korea. Mostly aku suka tengok drama dan variety show. Drama korea ni macam jugak drama hindustan. Ada lagu sendiri dalam filem. Tapi, takde la sampai menari-nari kan. Cuma, lagu tu akan membuatkan korang immersed dalam certain situation.
Dan kenapa…

Barakallah hu lakuma

Imej
wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.


Saya dedikasikan ini kepada rakan itu, yang hari ni akan melangsungkan perkahwinan. Dahulunya dia ingin berkenalan dengan saya tetapi saya reject beliau. Tup-tap setahun kemudian dia melangsungkan perkahwinan dengan pilihan keluarga. LULZ!

Baru-baru ini banyak pula berita yang hadir ke telinga mengenai rakan yang akan berkahwin. Hari ini juga tarikh perkahwinan rakan setaman dahulu, yang sebaya TheOtherKhairul. Dan dalam beberapa hari lagi, seorang saudara yang sebaya AlexiaAqram pula akan berkahwin. (Ada la yang bersin kejap lagi LULZ).

Dan dalam kisah-kisah gembira itu pula dengar pula soseh-soseh mengenai rakan yang sudah hampir tiga puluh tetapi masih single, rakan yang sibuk merancang untuk berkahwin tetapi sehingga hari ini masih tiada kad jemputan dititipkan, dan rakan yang mungkin akan dilangkau bendul oleh adik-adik yang lebhi “bertuah” (ehem siapa tu).

Dan mulalah ada yang mencerita, mempersalah dan membanding. “Dah berpelaja…

kalau perempuan, adat lah malu-malu.. tapi kau lelaki kan?

Imej
lelaki
kau pandang mata perempuan yang kau suka dalam-dalam
dari mata kau boleh baca hati perempuan yang engkau suka

jangan tunggu perempuan confess
bertuah lah kalau perempuan nak mengaku dulu
kalau kau tak cakap yang engkau benar suka, perempuan tak akan tahu
ingat telepati ke boleh baca hati masing-masing, siap berdialog hati ke hati?

lelaki
cakap tau
cakap yang kau suka.

Not Really A Love Song

Imej
Wahhhh.. selamat kembali bersama ER. Maklumlah, TERFAKTAB sekarang banyak penulis and gua sure korang semua terhibur dengan pelbagai genre in writing. Okay, gua dah boleh bersara.
Since lagu lagu cinta super sweet and sedih berlambakan di entry entry sebelum ni, marilah kita meneruskan minggu LOVE song ni dengan nada yang sinis. Kadang kadang bila kita break up, kita rasa menyampah. And nak cakap, "Eh, eh.. Macam gua mati je lu takde kan?" Gua rasa gua banyak memilih untuk mendengar lagu lagu nyanyian Lily Allen. Sebab pada gua lagu dia realistik. Even ada benda taboo pun but hey tu lah benda yang kau kena telan.
First, lagu ni memang comel. Gua rasa macam sweet revenge :)



At first when I see you cry,
yeah it makes me smile, yeah it makes my smile
At worst I feel bad for a while, but then I just smile I go ahead and smile



Second one, okay ni macam taboo sikit la. Lets say, u guys dah jumpa lelaki idaman. memang perfect ah serba serbi but can't satisfied u on bed. Heyyy, siapa c…

Maybe She Will . Maybe Not.

Bagaimana ya hendak aku mulakan? Tolonglah. Kenapa kamu terlalu menganggap cinta itu amat serius sampaikan setiap masa dan waktu perlu kamu ambil tahu perkembangan pasangan 24 jam? Mungkin kerana kamu terlalu sayang. Kamu terlalu bersikap tidak mahu melepaskan diri dari perjanjian dan obses dengan pasangan kamu sebenarnya.
Itu tidak steady namanya. Tidak layak untuk kamu merasa terlalu comel dalam berpasangan jika itu yang kamu sedang lakukan. Ini bukan pernyataan kelakar. Tetapi aku lihat, sangat berbeza pandangan kita mengenai cinta dan komitmen. Eh, kenapa ya?
Aku perasan, dan mungkin kamu perasan yang kita di umur muda ini terlalu sangat mengikut PERASAAN dalam bercinta. Ikut alunan lagu-lagu dewi dan mahakarya yang melalaikan kita dari menjadi seorang normal. Normal seperti manusia, bukan seperti budak-budak rambut emo/gothic yang tak habis-habis memegang jambul di depan untuk di luruskan. Ataupun perempuan-perempuan bermata bulat hitam hasil dari contact-lens dari Korea. Aku rasa…

Lelaki X & Perempuan Y

Semua dah start tulis entry masing2
Sebenarnya dah lama minggu lagu ni gwa nak initiate. Tapi masing2 busy dengan hal duniawi masing2.
In the end, voila! Its on.

Sejak berkurun lamanya, lagu yang paling ideal untuk gwa dengar kalau ade masalah dalam berkasih sayang (yucks) ialah lagu dalam album X&Y, Coldplay.

Nama album coldplay tu je dah gambarkan betapa album tu dihasilkan untuk lelaki n perempuan embrace the songs lyrics and  rhyme. X untuk lelaki Y untuk perempuan.

Fix You.
Lagu ni banyak illustrate pengalaman (if u had one) everytime u try to be in a relationship.
Take a good look at its lyrics
"When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need"
Apparently, benda ni sentiasa berlaku. And sentiasa akan berlaku. Sebab tu kita akan selalu face trial and error dengan relationship thingy.

In relationship, Lu orang tak perlu salahkan siapa2 kalau benda tu gagal. I mean, what will u earn from that blame game? Satisfaction? M…

Awek Tumblr

Imej
Oh kena ada lagu eh? Nah.

My (Ex) Girlfriend Theme Song

Imej
Every sound is a music. Every step you take is a music. Every heart beat is a music. Every breath you take is a music. Music is life.
-Lecturer kelas muzik gua.
Everytime aku ada girlfriend baru, aku akan adakan untuk dia theme song untuk dia - dan kalau cukup lama dan ada idea - i'll write her a song. Muzik bagi aku ialah satu cara untuk kita terus merasakan kita hidup. Dan setiap girlfriend aku - everytime aku dengar lagu theme song dorang - aku mesti tersenyum - even macam mana pun perangai dia, at least dia pernah singgah dalam hati aku.

Luv Ur Life
Silverchair
Diorama

#1
(21.05.02-06.08.02)

First girlfriend gua jumpa kat sekolah member gua.Gua kat sekolah adalah seorang mamat yang pemalas buat homework.So kerja gua melukis komik dan lukis je komik apa yang patut.Gua mungkin tak boleh lukis ala-ala Tony Wong yang gila gempak lukis figure,gua lebih ke arah brader Aie - Blues Untuk Aku dan Aku Dan Sesuatu.Masa gua kat sekolah - gua salah seorang dari trio yang lukis komik kat seko…

#WF

Imej
Should i decide it's true
that you would leave if given half the chance to go and
i'd be left here on my own
to find myself in bed
wishing everything that changed would be the same

the room still looks like you
it's a mess and all the pictures on the shelf are
dusted off by someone else
to keep me company
i haven't told her that your thought still lingers on

everyday's another chance to bury my regret
everyday's another chance to make it but i can't
but i can't

i saw you on my phone
on a contact list that isn't up to date
would have changed it with more time
that i require to
rid my mind of all the freckles on your face

and reconcile to what?
the ring i bought you is buried deep within the ground
behind the swing where we first met
and memory only serves
to remind of all the bruises you forgave

should i decide it's true
that you'd return if given half the chance to come....

but it's not true


I was sad until I found William Fitzsimmons.S…

Crush.

Imej
Love song week eh? Masa AlexiaAqram memberitahu kepada aku tentang minggu istimewa ni, aku macam tak amek endah sangat. Entah kenapa aku tak rasa perlu aku sumbang sesuatu di dalam minggu istimewa kalini. Tentang love song? Aku sendiri pun tak punya cinta bukan mahram untuk di sebarkan melalui lagu. Mana mungkin aku dapat selesaikan tanggung jawab sebagai seorang penulis bersahaja. Oh macam celaka ayat.
Aku tak rasa untuk bercoret panjang untuk entri kali ni. Sekadar ingin berkongsi cerita. Ya, cerita lagi. Terima kasih kepada seorang dua tiga manusia yang setia membaca cerita dari aku. Walaupun bos aku sendiri AlexiaAqram dah jarang membaca. Aku mahu buat kelainan kali ni. Tak mahu lagi bicara persis cerkon cerita kontot yang meleleh yang mampu buat orang menguap dengan dialog tak ubah seperti drama swasta dari tanah seberang. Plot yang berterabur. Tajuk cerita kalini ialah mengenai crush.
Apa itu crush? Bukannya keras. Bukan juga pinggan jatuh ke lantai bersepai dan berbunyi kerash! D…

Kronologi Lagu Cinta

Orang kata cinta memerlukan lagu,barulah happening sikit cinta tu.

Awal-awal lu jatuh cinta pada seseorang,lagu apa yang bermain kat fikiran lu? Gua yakin 60% dari lu orang mesti macam terdengar lagu hindustan kan kan? Kuch Kuch Hota Hai kan? Jangan nak membongak,mengaku je..Siapa tak mengaku dia minat Bikmama! Tapi gua first time tengok perempuan yang gua jatuh cinta,tiba-tiba gua terdengar lagu ni..




Bila cinta tu dibalas,dan-dan lu orang akan layan semua lagu yang pesen bahagia sampai ke syurga. Bahagia benor la gamaknya tu ye dak? Selalunya lagu time baru-baru nak bercinta ni semuanya rancak-rancak. Kalau jenis orang-orang yang pesen baik atau budak surau tapi tengah bercinta selalunya dengar lagu cinta jugak tapi dari kumpulan nasyid la. Eh,apesal In-Team lama tak buat lagu?


Pungpang pungpang tiba-tiba gaduh atau ada krisis apa-apa. Ah sudah,kali ni secara auto lu orang akan dengar lagu-lagu yang mendayu-dayu. Kalau perempuan gaduh dengan pakwe mesti dengar lagu dari radio sambil sem…

Mesin Masa Cinta Dan Kembali Ke Disember.

Imej
Seorang gumiho kimia (aku la tu) pernah melalui kesakitan yang nyata dalam hidup ini.
Membahan benda yang jahanam dalam masa yang singkat rupanya membunuh lebih daripada sekadar neuron.
Jadi, dia tidak mahu kekal di lembah celaka.
Mesin masa?

Dari tulisan aku sebagai serampang dua mata.[sini]

Kalaulah ada mesin masa dalam kehidupan nyata ini, pastinya manusia akan gunakan sehingga melebihi had sama seperti sesetengah daripada kita menggunakan Twitter. Kita akan dengan tidak sabar (serta tamak) mahu melihat apa akan terjadi pada masa akan datang ataupun kembali ke zaman silam semata-mata untuk mendapatkan kembali apa yang kita sudah terlepas dari genggaman. Celaka badan bila terlampau mendambakan sesuatu yang tidak dapat ditunaikan secara nyata dan tinggal impian gila.

Setiap daripada manusia yang melalui kekecewaan dan mainan perasaan pastilah pernah terlintas mahu memutarkan masa dan kembali kepada saat mereka memulakan sesuatu yang indah tetapi berakhir dengan kisah celaka …