Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2011

One Of The Boys

Imej
sometimes i feel like i wanna be released from all of this, y'know?
It's tiring to not sleep every night.

Video Pre-Wedding : Perbezaan Bukan Penghalang

Hello! Kepada semua pembaca Terfaktab. Hari ini gua nak kongsikan sebuah video pre-wedding kawan gua iaitu Anna Cherie yang akan melangsungkan perkahwinannya pada bulan hadapan. Anna dan pasangannya nya, Hasnul, bagi gua adalah pasangan yang unik. Kenapa unik? Sebab selama gua mengenali mereka, perbezaan umur perempuan lebih tua dari lelaki bukanlah faktor untuk menghalang sesebuah pasangan untuk terus bercinta. Sebenarnya bagi gua, tak kira apa saja perbezaan antara pasangan itu, jika pasangan itu meletakkan tepi sesuatu perbezaan atau tidaklah 'take too serious' dengan perbezaan, maka harmonilah hubungan pasangan itu. Cewah, ala.. Macam jugak first love Rasuluallah SAW, ada ke nabi kisah sangat walaupun Siti Khadijah itu lebih tua dari nabi? Tak tak tak. Just keep cool and steady, terima perbezaan, hadapi dengan memanipulasikan perbezaan menjadi kelebihan! Ye dak?
Kepada Anna dan Hasnul, semoga berbahagia ke akhir hayat. Juga kepada pasangan-pasangan yang akan melangsungkan p…

Derita Merindu.

Imej
Hai! Macam lama tak gua menghilang? Kehkeh. Asal tules entri je, gua tanya soalan ni. Bajet ramai sangat yang dok nantikan kehadiran gua. -.-''
Sbnanye gua memang banyak gila keje. Sampai tak terlayan komitmen dalam dunia maya ni. Sampai ada satu tahap rase macam nak undur diri pon ada. Seriously. Tapi sebab boss gua sayang gua lebih, dia mengharamkan perletakan jawatan gua. Pehhh! Terharu seh. Banjir dah bilik gua menangis keharuan. Kikiki.
Baiklah. Sbnanye kan, gua honestly skang ni memang terfaktab. Ohh. Untuk pengetahuan lu orang, skuad terfaktab sendiri selalu terfaktab. Sebab tu kami layak jadi skuad terfaktab. Kehkehkeh. Gua rasa lebih terfaktab bila gua dengar lagu jiwang/melankolik/sentimental. Sebab apa? Laaaa... Kan gua dah cakap tadi, gua terfaktab. Lulz~
Bila gua dengar lagu derita merindu nyanyian Ahli Fiqir, gua terfikir, "A'ah ek. Ada betulnya. Kalau lah derita merindu itu sbnanye bahagia, memang aku akan pilih derita." Dan ya, malangnya skang memang…

Mentransformasikan Cinta Dengan Pengiraan Matematik dan Teori Fizik

Imej
Ada satu masalah berat yang akan berlaku apabila sesuatu perhubungan cinta itu sudah menjangkau lebih dari 3 tahun. Masalah ini sebenarnya akan berlaku pada tahun-tahun berselang atau lebih mudah di sebut dalam bentuk series seperti 2n, 5n, 8n, 12n, 17n... di mana penyebut n= (exp x)
Faham? Baiklah, menurut kajian aku dalam 'Physics Method in Variation Parameter for Relationship Observation' ada memberikan teori tentang 'dugaan yang berat terhadap pasangan bercinta berkadaran dengan set masa'. Iaitu, untuk mempermudahkan orang awam faham, maksudnya ialah setiap pasangan bercinta akan mengalami satu ujian/dugaan yang berat pada tahun-tahun tertentu akibat sesuatu impak atau masalah terhadap pasangan bercinta itu. Dan teori ini valid untuk mereka yang belum berkahwin mahupun sudah berkahwin. Ahli fizik kemanusiaan seperti aku bersetuju dengan teori ini kerana setiap masalah percintaan boleh di terjemahkan dengan mengadakan persamaan fungsi masa (t) berkadaran dengan impak…

Entri ini 99% perasan dan 1% keagamaan.

Imej
Seorang lelaki mengepos status ni pagi semalam.
“Wanita muslimah, cuba bandingkan diri anda pakai tudung dan freehair. Mana satu lagi lawa?”
Saya senyum sendirian.
Of course la free hair saya lagi lawa.
“Astaghfirullahalazim!” Awak mesti cakap camtu kan.
Eh, betul la, free hair saya lagi lawa. Kekadang saya bangun pagi dengan rambut paling serabai pun, saya akan datang kepada cermin dan berkata “Hai beautiful.”
Sungguh, rambut saya cantik sampaikan kalau Erra Fazira tengok pun dia akan depressed sebulan dua.
Eh, perasan la you ni. Siapa nak puji diri sendiri kalau bukan kita kan? Lagipun saya jaga rambut ini dengan baik, tahu?
Habis tu kenapa saya membeli syampu dan sikat dan menyisir rambut setiap hari, kalau tidak kerana mahu kelihatan elok.
Jangankan kata saya bertudung di luar, maka saya boleh biarkan rambut saya hensem seperti singa Afrika.
Eh, pakai tudung pun jaga rambut ke? Mestilah. Ada kawan saya dua minggu sekali akan membuat treatment rambut di salon. Sapu syampu selalu, sisir elok…

#Love

Imej
A facebook friend of mine, a girl ada text pagi tadi asking ; "Ulii, macam mana nak buat lelaki tak cepat bosan?". Dan aku bagitahu dia yang lelaki tu haruslah 'gila' tentang kita. Dia tanya balik ''Macam mana nak buat?''

Cinta bukan suatu perkara yang mudah difahami. Ramai yang rasa mereka tahu banyak tentang cinta hanya dengan pengalaman patah hati yang agak sukar dilupakan tapi itu tak cukup. Macam aku, ramai yang suka tanya pendapat aku kalau ia ada kena mengena dengan cinta. Mungkin sebab aku tulis banyak tentang cinta dan mereka fikir aku dapat selesaikan semua masalah mereka. Tapi aku pun sedang belajar memahami cinta.
Aku ada banyak scandal kalau nak dibandingkan dengan boyfriend. Nampak macam aku cuma nak fool around tapi percayalah betapa aku nak jatuh cinta. Until I found a guy last year. I thought he was the one for me and I thought my journey ends there. Aku dah jumpa lelaki yang aku cinta, it's time for me to settle down and be happy.…

[Video] Setiap Hubungan Ada Peringkatnya

Imej
Video 16 minit ini pasal nak describe peringkat hubungan dalam percintaan. Dan aku sangat setuju setiap peringkat dia. Dan aku yang dah pernah rasa putus cinta beberapa kali, aku seriously terfikir terus ex-bf aku yang pertama.

Kenapa ex-bf pertama sebab yang tu je aku rasa hubungan kitaorang dah hampir menjadi serious. Tapi putus di tengah jalan sebab dia kata kat aku yang dia anggap aku ni macam ex-gf pertama dia. Cara aku bercakap. Cara aku ketawa. Cara aku marah. Rupa aku. Semuanya totally sama. Dia yang minta putus. Dia takut makin lama dia akan tipu aku.

Ah. Dah dua tahun lebih dah kot putus. Tapi kami masih kawan. Aku pun dah tak berdendam dengan dia. Bermusuh jauh sekali. We are like strangers again now. Aku macam kekok lah bila cakap dengan dia. Aku tahu dia pun kekok. He's still single though after breaking up with me. Tak pernah pun aku ternampak gambar perempuan lain dalam Facebook dia.

Dua tahun lepas. Selepas 4 bulan break up. Aku cakap kat dia aku tengah seeing someone…

Did Yer Know What The Meaning of "X" Please?

Imej
Satu soalan: "Kenapa Hafiz tak nak balik kat Mira? Susah sangat ke nak maafkan dan terima dan kembali macam dulu?"

Aku ada satu prinsip. Once broken considered gone. Well, kalau less than 48 hours maka aku boleh terima lagi. Once kalau kau nak break up - or aku say break up, either you have to do something if you want save relationship with me, or myself - in 48 hours. Once dah cakap break - after 48 hours - considered bye-bye and gone. Dalam istilah pekerjaan - MIA - Missing In Action.

For me - I treat love very seriously. I never want any relationship ended up in break up. Saya paling tak suka orang main-main tentang benda tentang ini dipermainkan. For me it's whether you're ready to decide - and prepare for any consequences. Kalau nak break up - bersedialah hadapi dunia baru hidup sebagai single. Kalau kena dump - ada 48 jam untuk selamatkan relationship tu. 24 hours by the way,mungkin terlalu short notice untuk berfikir.

Anyway - saya rasa apabila cinta berputik sem…

Dari Pejabat Terfaktab 3 : DiGi WWWOW Contest

Imej
Cinta merupakan suatu kapasiti. Apa yang menyebabkan kita bercinta, adalah kerana kita tahu kualiti cinta itu sempurna, seperti yang kita idam-idamkan. Seperti yang kita bayangkan. Cinta itu memadamkan prejudis, cinta itu memaafkan, cinta itu memberi ketenangan seperti ketenangan di pagi syawal, dan cinta itu mengekalkan kewarasan kita bila kita gundah-gulana.
Kadang-kala cinta itu mencederakan dan juga mengubati. Malah mencegah. Sudah banyak tangisan yang di dengari kerana cinta. Sudah banyak suara keriangan yang di dengari kerana cinta. Kerana cinta itu memenuhi dan mengurangkan. Ia tidak mengira warna, rupa, kulit, bangsa, agama dan masa depan. Cinta hanya melihat manusia.
Cinta bukanlah Tuhan, tetapi ia merupakan kuasa istimewa yang Tuhan berikan kepada manusia. Cinta tak memerlukan pembalasan, apatah lagi penghargaan. Ia hanya memerlukan pengorbanan dan semuanya di berikan secara percuma.
Di suatu saat nanti, kita akan lihat kuasa cinta itu mengubah sesuatu. Bukanlah mengubah dunia …

Perempuan Dan Lelaki : Siapa Lebih Rasa Bagus?

Imej
Dah lama tak menulis untuk Terfaktab. Rasa macam nak lempang diri sendiri akibat terlampau lalai dengan urusan dunia dan kerja. Tetapi tidak mengapa, sentiasa ada keinginan itu adalah yang lebih penting. Jadi, antara lelaki dengan perempuan, siapa yang rasa diri mereka lebih baik ya?


Dan ya, perlu dinyatakan bahawa apa yang bakal kalian baca adalah hasil balasan kepada suatu penulisan tentang 10 Ciri Lelaki Bajet Malaya yang notanya boleh didapati di Mukabuku. Jadi, aku menulis berdasarkan pemerhatian aku kepada dunia. Dan ini santai, janganlah sakit punggung (baca : butthurt) sangat ya kalau baca?

Jadi, apa ciri-ciri perempuan yang rasa diri mereka bagus?
1. Kalau depan kawan-kawan perempuan, cakap lepas laku - tapi bila depan lelaki, tiba-tiba jadi manusia paling ayu sambil meliuk lentok bagai.
Kalau aku nampak yang jenis sebegini, memang akan jadi bahan. Kalau aku tak bahankan depan, aku bahankan secara sinikal bila manusia begini mula bercakap dengan aku. Dengan aku nak lepas lak…

Deeper Conversation

Imej
My heart is taken. Even  if it's just for just a little while, I... Will enjoy every bits Of our deeper conversation.

It's About LOVE not GENDER

Imej
Manusia dilahirkan pelbagai. Pelbagai sifat, sikap, keinginan dan juga nafsu. Sama juga dengan cinta. Seperti yang telah hangat serta gembar gembur diperkatakan dan juga sudah lama dipetik petik oleh para pembaca, hari ini aku nak berbual tentang 'Hubungan Cinta Telarang'.
Seperti yang kita tahu, terdapat 3 jenis Sexual Orientation yang utama iaitu:
- Heterosexual : keinginan terhadap berlawanan jantina - Homoseksual : keinginan terhadap jantina yang sama - Transexual : lelaki/wanita yang menukar jantina mereka, tertarik kepada kaum sejenis                          (Gender Identity Disorder)
Dan yang semakin berleluasa dan mendapat banyak kutukan dan juga kemunculan para #serbanistas di Malaysia ini ialah Gay, Bapuk, Pondan, Lesbian dan Pengkid.
Pada aku, melalui pengalaman aku yang lepas, aku pernah bercinta dengan 2 pengkid dalam tempoh beberapa tahun. Yang pertama, bertahan hampir 2 tahun. Yang kedua, dalam kiraan hampir 4 tahun dan still counting. Aku bukan hendak membuka pekung …

Mana Satu Jenis Percintaan Korang?

Imej
Assalamualaikum

Hello Angel-boy and Horn-ny girls sekalian.

Actually kan, beberapa minggu yang lepas, aku ada terbaca blog seorang budak ni. Budak ni dulu dia famous gila kat Friendster dan Myspace sebab dia selalu buat template / layout myspace sendiri. So, dia memang famouslah. Then masa baca blog awek tu, aku rasa macam wow, nice blog. Blog cantik, template lawa buatan sendiri, entri menarik, ownernya pun comel. Actually, tu je aku nak cakap; ownernya comel.

And dari blog awek tu, ada satu entri yang girls *rolling eyes* akan suka. Which is Jenis-jenis Percintaan. Ya, girls kan suka benda yang eww eww macam ni. Actually, lelaki pun suka. Tetapi lelaki suka yang lagi 'advance'. Perempuan suka 'feel the love' while lelaki suka 'buat love'. Atau dengan bahasa lain 'menghasilkan love' (Mengorat). Atau dalam Bahasa Englishnya, 'make love'. Oh God, it sounds so wrong.

But still, entri ni adalah based on entri tersebut.


So, memandangkan aku ada bany…

Wonderwall

Imej
Ayat dia hari ni memang sound lain macam. Gua tengok dia asyik kesat air mata. Muka toye macam nak kena bagi bang-bang sepam dua.
"Ah sial la ni, gua benci tengok dia nangeh", kata gua dalam hati.
"Ha, kau pergilah tinggalkan aku, biar aku mati kat sini, kau bukan peduli pasal aku lagi pun!!", jerkah dia dengan emosi.
Gua rasa nak tampar je. Apahal? Mourning period ke hape dak ni? Takkan sebab facebook, nak jadi macam Empire Strikes Back. Takkan sebab tak dapat beli choki-choki, lu nak emosi melampau? Apa lu ingat muka gua macam choki-choki ke? Kimakkk!!
"Eyyy, apa marah-marah ni, tak syok lah, sampai nangis-nangis, meh aku kesatkan air mata", tutur gua dengan harapan mahu menamatkan tsunami yang melanda.
Muka dah merah. Menahan sedih. Hingus menjejeh. Aaa yang part hingus tu saje wa tambah.
"Dah berapa lama kau dengan aku? Lamaaa kau tau tak! Kau ingat aku nak blah mcam tu je? Tak la. Aku sentiasa ingat kau lah. Nanti aku kontek la kau", gua cuba mey…