Catatan

Tunjukkan catatan dari 2011

Penceraian dan The Janda's

Imej
Sejak dari dulu aku lihat kalau orang kita sebut pasal janda mesti lain tak bukan pasal kisah seks main dengan janda. Asal sebut pasal janda, mesti pasal skandal dengan politik ni lah, skandal dengan datuk ni lah, tan sri ni lah. Dan yang popular kalau sebut pasal janda ialah pasal merebut penjagaan anak atau merebut Jejai misalnya. Mau rileks skit, aku peminat Cinta Elysa. Pergi jahanam sama Tentang Dhia. Pergi jahanam sam Ombak Rindu.
Kiranya sekarang ni, gelaran Janda menjadi satu tafsiran kurang enak dalam kehidupan bermasyarakat. Apasal ha?
Kadang-kadang aku terfikir. Nasib baiklah Tuhan tak jatuhkan penceraian itu sebagai haram. Kalau tak, mesti dah ramai buat kerja haram mengikut statistik penceraian terkini. Kan? Ada hikmah dan maslahat tersirat mengapa penceraian tidak diletakkan sebagai sebuah subjek yang 'strict to harom'. Sebaliknya hukum penceraian hanyalah sesuatu perkara yang dilaknat (tidak disukai oleh Tuhan) namun diharuskan jika mempunyai sebab tertentu. See? …

It’s dead and gone baby! Dead and gone!

Imej
(As per Nami’s request over this issue, I shall dedicate this to the little princess up in Brunei. So here's to you--from the lowly, 1987-born Aries southpaw in Malaysia).
We have similarities, you and me. Kita berdua dididik supaya rajin belajar—kerana tiada yang lebih menggembirakan mak abah daripada melihat tanda A biru dalam kad laporan saban tahun. Kita berdua dididik supaya anti percintaan zaman sekolah—supaya tidak membazirkan intelek kita pada cinta monyet. Supaya meneruskan pengajian ke menara gading;bak kata nenek “kau harus pulang dengan ijazah. Rugi orang seperti kamu tidak diisi dengan ilmu.”
Rugi, rugilah sangat tanpa ilmu itu. Tapi lebih rugi lagi, kalau hidup tanpa cinta. Bukan begitu puteri? Jadi tika saat ibu saya finally melepaskan saya ke dunia sebenar—saya terbang tinggi dan jauh untuk mencari cinta itu.

Namun cinta itu tak adalah cukup dibaluti gula seperti yang diceritakan dalam movie romantika. Aku untuk kau, dan kau untuk aku. Atau the stars are right; it is …

Kekasih Berbau? Awwww...

Ye dik non-dik non sekalian, mak tahu mak dah lama menyepi gitu. Mak bukannya apa, mak busy sikit dengan bapak gula dan jugak anak-anaik ikan mak. Mak ni jenis kasih sayang melimpah ruah tahu? Haruslah di bahagi sama rata kepada orang-orang yang memerlukan. Kasih-sayang yang lebih tu nak simpan buat pekasam buat hape? Tak mendatangkan hasil.

Hari ni mak nak bercakap pasal 'KEKASIH KAU BERBAU?'

Ohhhh tidakkkk!! *pengsan* *dah tersedar* *pengsan semula*

Mak bukannya apa dik non- dik non sekalian. Kalau kau tu ha, dah pandai nak ber gf/bf sehidup semati jadi mak assumed yang kau tu dah besar panjang, boleh berpikir secara kreatif dan kritis gitu, jadi haruslah kau memahami kepentingan kebersihan diri. Takkan benda basic pun nak kena ajar? Nak ingatkan sesangat. Jadi bagi mereka yang diluar sana kemain lagi gigih bersama mereka, mak memang bagi kau standing ovation noksss.. Kelas kau, Jeton. Jenis-jenis orang yang berhidung tabah gitu. Jenis feeling-feeling senyum m…

Kau Faham Ke Tak, Sign Of Rejection?

Imej
Pernah memburuh di sini selama dua bulan sebelum berangkat ke UK.

Aku harap kau baca tulisan ni dan faham tulisan ini betul-betul. Aku dah malas dah nak bersimpul-simpul, berkias-kias dan bersembunyi. Kali ni aku cakap terang-terang.

Aku faham masa djaman kau sekolah rendah ke menengah dulu, mak bapak kau tak kasi kau bergaul dengan lelaki. Aku tahu kau anak orang atasan, pergi berhantor balik berhantor. Takde pergi tuisyen - cikgu tuisyen yang datang ke rumah kau. Takde masa senggang untuk berpacar-pacar. Pagi Ahad kau berlatih piano. Pagi Sabtu kau berlatih main tenis. Petang Sabtu kau practice belajar naik kuda. Petang Ahad kelas lukisan. Isnin sampai Jumaat sekolah, balik sekolah buat kerja sekolah. Takde masa kau nak berfriendster hinggalah bermukabuku. Kau dapat result cemerlang di sekolah. Kau dapat tawaran universiti di Australia. Bapak kau kaya, petik duit je boleh datang. Kau pergi Australia.

Bila kau ke sana, mak ayah kau cakap kau tak boleh berkawan dengan mana-mana lelaki. …

“Hey woman, go make a sandwich!”

Imej
Assalamualaikum wbt. Ya, Tora datang lagi eh! Bent Pencil datang lagi, membawa post baru! Haha. Maaf, bukan tak mahu menulis, sebenarnya ada la dua tiga post dalam draf, tapi tak pasti kalau sesuai untuk bacaan umum. (eh bau kontroversi benar!)
Anyway, sebenarnya hari ni nak cita kat hang (awat la dah kluaq loghat utagha ni), pasai ceq tengok cita kat tv tadi. Ha, cita Amazing Race tu. Episod tadi pasal dia nak buat cabaran, kena hiris itik masak Peking. So mai la dua ekoq merpati dua sejoli ni nak buat cabaran. Si lelaki tu cakap, “Ha, engkau la buat, engkau kan perempuan, mesti biasa masuk dapur.” Lepas tu bila diinterview si awek ni cakap, “bila awak sebut perempuan biasa masuk dapur, saya terasa sangat....” sambil jeling pakwenya yang buat muka inesen ala-ala Jehan Miskin. (Eh kenapa Jehan Miskin pulak yang kena?)
Satu persoalan: Hinakah Wanita Duduk Di Dapur?
Ah, tu la pasal. Bukan orang Barat je fikir macam ni, orang kita pun. Ye lah dapur tu kan basah, berasap, panas, berbau macam-…

Baca ni bila mak dan ayah tak ada kat rumah (part 3)

Imej
Pre-marital sex. Do or don’t?

Adapun suatu hari itu, kawan saya pernah menceritakan,

“Izzie, pakwe I tu suruh I main dengan dia. Nak buktikan cinta I pada dia, katanya.”

Sambil ketawa sinis mengingatkan rupa rempit mamat tersebut, saya turut memberitahu si gadis ini bahawa ayat itu adalah ayat ciplak dari novel kejiwangan Melayu. Janganlah percayakan sangat kata-kata itu. Lagipun baru kenal sebulan dua, pandai pula hendak demand macam menteri. Kehkehkeh.
Kita semua saling maklum apa keuburukan seks luar nikah. Tapi begitulah, kalau kita sedang angau, rasionaliti kita akan terbang keluar tingkap. Adapun saya di sini bukan nak preach secara moralis. Kalau moralis, letak satu dua hadis, fullstop, tamatlah post ini. Tapi post ini lebih kepada bentuk rasional untuk para agnostik, ateis mahupun bukan islam—sekadar pendapat saya saja. Jadi, kenapa seks luar nikah itu tidak boleh? Ini top 5 jawapan dari saya.

5)Kena  STD. Sakit woo!

Ah, ini sebab yang paling common orang tidak melakukan seks luar n…

Syarat Percintaan Di Sekolah

Lagi seminggu dua sekolah dah nak buka semula kan? Sedaplah budak sekolah, berapa lama memendam rindu dendam dengan pakwe/makwe sebab cuti sekolah lepas ni boleh jumpa semula kan? Boleh dating dekat kantin, dekat library, dekat padang, tunggu depan gate sekolah, balik jalan kaki sama-sama..Mesti feeling macam filem Sembilu kan? Haah, Sembilu tengkorok lu! 
Gua tahu ramai pembaca Terfaktab datang dari kalangan budak sekolah. Gua sebenarnya takde halangan pun kalau budak sekolah bercinta ni tapi ada dua tiga benda yang gua jadi tak berapa sedap hati. Satu, budak sekolah yang bercinta mengalahkan orang kerja kerajaan, dua, kemain lagi frust tertonggeng bila clash macamlah cinta dia yang paling abadi dan ketiga bercinta bagai tapi belajar bersepah.
Lu orang nak bercinta, lu orang bercintalah tapi gua ada beberapa syarat. Kalau lu orang boleh penuhi semua syarat ni maka teruskan lah percintaan lu orang, gua sendiri akan mendoakan berkekalan sampai ke jinjang pelamin.
Syarat pertama ialah sela…

Lagi-Lagi Hari Ahad Bersama Abang Borhan

Asalamualaikum.
Hari ni pendek je salam abang. Biasalah, engko macam tak tau pulak yang sekarang abang kat Jepun. Salam pendek, jadi abang nak tulis ni pun pendek jugak. Buat syarat bak orang kata sebab memang hari Ahad adalah slot abang hendaknya. Abang tahu ada orang yang suka, ada jugak orang yang tak suka dengan tulisan abang ni. Mentang-mentang lah abang paling tua, kena sisih abang engko kerjakan ye? Cis. Nanti engko, tengoklah nanti bila abang parking helikopter depan rumah engko, baru engko tahu erti kekayaan dalam percintaan. Boleh?
Baiklah, sebut pasal kekayaan dalam percintaan. (Sebenarnya memang abang nak cerita pasal ni pon, saja bagi intro. Sorilah kalau tak sedap). Ok, sebut pasal kekayaan dalam percintaan. Bila abang kat Jepun tengok bola ni. Tengok Neymar sekor gol bukan main cantik lagi dengan pompuan-pompuan Jepun bukan kemaen lagi terjerit-jerit, terjerit-jerit tengok jambul Neymar. Abang tiba-tiba dapat idea yang mungkin jejaka-jejaka kat Seremban, Bukit Lenjan, Kin…

Cinta dan Sang Waktu.

Imej
Apa pernah kamu dihadapkan dengan irinya sang waktu yang mengalir dalam nadi orang yang sangat kamu cintai? Dan saat itu kamu akan berpendapat kalau waktu itu sungguh tidak adil buat kamu, buat dia, dan buat kalian berdua.


Benar, aku sedang bicara tentang seorang yang bernama cinta yang sedang sakit di hujung sana. Dan sering persoalan ini dihadapkan dari teman teman, dari orang sekeliling.
“Kenapa masih mau bertahan kalau nyatanya kamu tau, dia tak akan ada selamanya untuk kamu?”
“Kamu benar cinta sama dia atau cinta kamu ini cuma atas dasar simpati?”
“Bodoh, buang buang waktu gantung cinta atas sesuatu hal yang tak pasti”
Kalau kamu dari dasarnya tulus cinta satu sama lain, kenapa rasa itu harus dibuat garis perbatasan hanya gara gara karena dia sakit?
Mungkin kalian tidak punya kesempatan untuk menggambar, mewarna masa depan kalian, tapi selama mana waktu itu masih ada, kenapa harus disiakan? Kenapa tidak kalian menggambarnya sekarang? Kenapa harus tunggu? Kenapa tidak mewarnainya seka…

Gadis Gadis Semasa

Imej
Selamat sejahtera ke atas kamu kamu! Sebelum aku menulis lebih panjang, aku sajikan dua daripada 20 episod siri Scarfgals yang tak berapa popular dalam blog aku, Stabbedmiles. .





Okay, sketsa di atas hanya hiburan, bukan cerminan peribadi aku. Mamat bangang ignorant dua orang tu tentu sekali tidak mencerminkan aku. ha ha ha. Bagi aku pakai tudung ke tak ke, pakai shawls ke tak ke, kalau dah segak tu tetap segak, kalau dah comel tu tetap comel. Cumanya, kalau dah bertudung tu, eloklah hormati etika bertudung. Bukan setakat nak jadi Ultras Yuna, or Ultras Tajima or Ultras Dian Pelangi. keh keh keh. Alah, yang perempuan ni kauorang tahu sendiri lah kan.

Bagi lelaki, tipulah kalau takda citarasa. Ada yang masih suka gadis bertudung bawal. Sebabnya ada banyak. Mungkin lelaki pesen ni sukakan kecantikan yang klasik ataupun simply sukakan gadis(isteri) yang cepat siap. Tak payah tunggu lama-lama nak pakai tudung pun. keh keh keh. Bukan apa, ada sesetengah bentuk muka perempuan ni, nampak lebi…

in love with a stranger?

Imej
Hai semua! Dah lama aku tak tulis entri hal ehwal cinta ni. Dah tak ada hati pada cinta agaknya aku ni. kahkahkah! Ok back to the topic. In love with a stranger.. Aku boleh bet kau kau kau yang tengah baca ni 99% mesti pernah suka minat cinta whatever lah dengan stranger. This does happens to me like a lot of time.

Kalau kau suka kat seseorang dan kau kenal orang tu macam nama dia dan selalu hang out dengan kau, tak boleh dikategorikan dalam "in love with a stranger". Ni kau suka dengan stranger. Kau langsung tak kenal dia, dan dia pun tak kenal kau pun. Kau dengan dia tak pernah ada apa-apa conversation langsung. Cuma kau selalu nampak dia contohnya masa kau jalan kaki pergi kelas atau selalu nampak dia kat kedai runcit yang kau selalu pergi. Lama-lama kau pun suka dia. Suka tengok muka dia I mean.

Ahahaha! Situasi macam tu yang aku katakan in love with a stranger. Pelik bukan. Dengan stranger pun boleh suka. Bahaya betul kau ni moi. Selalunya stranger yang kau suka tu kau aw…

P E R O M O S I

Imej
Gua kena paksa sebenarnya nak buat entri ni dengan LejenPress. Namun, gua akur kerana demi menegakkan unsur kapitalisma yang bersih dari cengkaman freemason dan illuminiti. Gua tulis jugak demi kesejahteraan umat manusia yang dahagakan ilmu dan kasih sayang. Ya, kami-lah hero sebenar. Kamilah penyelamat minda kamu semua yang semakin hari semakin dijerluskan dengan program-program realiti dan siri Cinta Elysa. Nasib baik dah tamat siri itu.
Layari laman LejenPress di www.lejenpress.com
LEJEN PRESS - Sebuah syarikat penerbitan buku yang berlagak dan angkuh. Tetapi tidak menerapkan semangat Umno mahupun Pas. Sebaliknya syarikat yang diterajui dua anak muda, dan bakal tiga tak lama lagi dengar ceritanya adalah satu-satunya syarikat penerbitan buku yang mempunyai masa depan cerah dalam menumbangkan monopoli Alif 21 (abaikan typo) kerana hanya yang terbaik dari yang terbaik sahaja akan diterbitkan oleh Lejen Press untuk selera anak muda kini. Dengar khabar Ben Ashaari juga berminat hendak men…

Kepada Awak, Ya - Awak Yang Delete Twitter Tu.

Imej
Alix of Hesse, atau dikenali sebagai Alexandra Feodorovna, Czarina Russia terakhir sebelum kerajaan Alexander Kerensky dari Menshevik menggulingkan kuasa pada March 1917, sebelum Red October dari kerajaan komunis Bolshevik Vladimir Illyich Lenin.

Kepada awak, ya kalau awak baca tulisan nilah.

Saya pohon maaf sekiranya saya mengguriskan perasaan awak Ahad lepas. Saya rasa saya perlu tulis benda ni, sebagai tanda saya ikhlas nak berkawan dengan awak.

Pada mula awak follow saya dalam Twitter, terus-terang sekarang ni saya jarang sangat nak follow orang. Kalau orang tu saya rasa interesting, baru saya follow. Tapi awak serius bertanya tentang novel Awek Chuck Taylor, dan saya kata, ok - why not kalau saya follow awak. At first saya cakap - buku Awek Chuck Taylor awak boleh je masuk kat lejenpress.com. Mereka boleh uruskan - kalau saya yang uruskan mungkin berkurun lama baru boleh dapat. Sebab saya kerja, 11 pagi sampai 10 malam. Dan balik malam tulis novel baru. Tak sempat nak menyinggah pos…

Hari Ahad Bersama Abang Borhan, Lagi.

Asalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh
Hari Ahad macam ini elok rasanya abang cuit sikit laptop untuk bagi laptop tak sejuk dimamah kesejukkan di negara orang. Abang sekarang berada di Vienna Austria menjenguk perniagaan abang kat sana. Bisnes apa tak payah lah engko nak tahu, sebab abang lebih suka berahsia dalam bisnes abang. Bila kita berahsia, bisnes akan jadi lebih misteri, dan bila misteri, bisnes akan menjadi mahal.
Macam mana pulak kalau pakwe dan makwe bersikap misteri? Misteri kastemer, misteri perezen. Kat sini abang nak menerapkan kepentingan menjadi misteri kadang-kala kepada pasangan engko. Ada orang cakap misteri, ada orang cakap sepraise. Mana-mana lah janji bersangkut paut.
Sesekali ni abang nak pesan kat engko agar kalau nak memberi hadiah perezen misalnya, buatlah dengan cara seperaise. Buatlah macam pura-pura sakit kena demam denggi ke, lepastu bila makwe engko datang hospital, satu hospital nyanyi lagu selamat hari jadi dan bagi teddy-bear sebesar katil. Menarik …